Calm in the City: interview met Jan Mars en Gijs Deddens van De Stroom

Aan het begin van de zomer, op 18 juli 2019 om precies te zijn, vond de allereerste Calm in the City door De Stroom plaats in de A-kerk. Met de ambientartiest Black Zone Myth Chant op zijn modulaire setup. Ik sprak organisatoren Gijs Deddens en Jan Mars vlak voor aanvang van de eerste editie.

Wat is De Stroom?
Gijs: De Stroom is eigenlijk het resultaat van dat wij twee bij elkaar kwamen met het idee om anders naar muziek te luisteren.

Jan: Vanuit die gedachte ontstond ons collectief De Stroom. Wij onderzoeken hoe muziek en bijzondere plekken samen een rol kunnen spelen in transformatieve ervaringen.

Vanwaar de link met meditatie?
Jan: Ik werk in de psychiatrie, en in het onderzoek dat ik nu doe wordt muziek gebruikt om bewustzijn te verruimen en andere ervaringen met jezelf op te doen. Ook onder invloed van psychedelica zoals paddo’s. We merken dat muziek een grote rol speelt om dingen omhoog te brengen.

Gijs: Ik denk dat mensen vanavond merken dat het niet alleen maar zweverig en esoterisch is en er best wel een rauw randje aan zit.

Jan: Ik denk inderdaad dat muziek en de plek helpen om een meditatie-ervaring toegankelijker te maken, zonder hard je best te doen en een uur op een kussen te zitten.

Wat zijn jullie rollen? Wie doet wat?
Gijs: Ik heb de muziek aangedragen en de boeking gedaan. En samen hebben we veel gebrainstormd over het concept.

Jan: We werken onze ideeën helemaal samen uit, zo kwamen we ook op het idee van de A-kerk. Kerken zijn ruimtes die op je inwerken, van oudsher zijn het plekken van bezinning. Je wordt er rustiger van en de ruimte neemt het van je over. Gijs zoekt daar dan de juiste artiest op uit.

En die artiest is toen Black Zone Myth Chant geworden.
Gijs: Yes! Hij maakt al sinds 2009 ambient, bijna een soort new age-muziek maar wel met een knipoog. Ontzettend gaaf.

Jan: Wat ik mooi vind is dat ie in z’n muziek zich als een soort gids opstelt. Hij neemt je mee door nieuwe muzikale landschappen. Geen bekende patronen en niet geleid worden maar zelf verkennen. Met hem erbij is de formule compleet: muziek x ruimte x muzikale gids. Black Zone Myth Chant als de moderne sjamaan.

Wat ga ik precies beleven vanavond?

Jan: Je legt je matje op de kerkvloer neer, we geven je wat korte meditatieaanwijzingen, en dan ga je genieten van geluid waarmee je hopelijk een mooie ervaring opdoet.

Gijs: De tonen en beats worden in de kerk een magische brei aan geluid, een klank klinkt ongeveer tien seconden na als het niet meer is omdat de kerk natuurlijk echt een grote galmbak is. Deze akoestische galm werkt enorm hypnotiserend.

Waarom samenwerking met City Central?
Jan: Zij zitten naast de kerk en doen allerlei projecten om locals, internationals en expats aan elkaar te verbinden. Dit project past daar mooi bij.

Gijs: Er komt geloof ik ook veel City Central publiek. Dat is natuurlijk mooi want het is een diverse groep.

Jan: Zo krijgen we een mengvorm van stadjers, muzikanten, internationals, muziekfreaks, en keiharde spirituelen, haha.

Gaat het vaker gebeuren denken jullie?
Gijs: Gaan we wel vanuit. Ik heb in ieder geval al een verlanglijstje aan artiesten.

Jan: Zeker. Dit en meer projecten waarbij mensen bijzondere ervaringen met muziek kunnen opdoen.

De volgende Calm in the City is op 20 oktober met The Violin Sisters. Meer informatie daarover vind je hier.

Calm in the City with The Violin Sisters
 zondag 20 oktober, 20:00
 10 • kaartje kopen
City Central (Der Aa-kerk)
Facebook