Club Guy & Roni’s Weekend Break Festival is de toekomst van interdisciplinaire kunst #tuto

Een begrip in hip en cultureel Groningen is het jaarlijks terugkerende minifestival Weekend Break van Club Guy & Roni met veel dansers van hun opleidingsensemble Poetic Disasters Club. Dit jaar is het alweer de zesde editie dat omschreven wordt als “an evening full of uncompromising and daring interdisciplinary performance art topped off with after parties with HITS and Boogie till the smell of beers and sweat transforms into the scent of pure ecstasy”.

Aan dit alles bleek geen woord gelogen. De ‘Club’ schotelt zijn gasten in het Grand Theatre een vol programma voor, met uiteenlopende voorstellingen tussen half acht en elf uur ‘s avonds en maar liefst twee afterparties (op vrijdag althans) aansluitend. De avond begint in de prachtige benedenzaal van het Grand Theatre met twee uiteenlopende dansperformances. Van vallen, opstaan, tillen, en fysieke uitputting bij het toepasselijk getitelde Carry/Jump/Catch gaan we over naar het komisch ingezette Splash.

Dat dans meer is dan beweging alleen, en voor een belangrijk deel berust op de muziek, wordt in het tweede deel van het programma bewezen. In Three Reflections staat het werk van drie hedendaagse componisten centraal, uitgevoerd door een geheel vrouwelijk strijkkwartet en een door de computer aangestuurde dirigente. Een moment van rust, kortom, waarin er ook ruimte is voor diepgang en reflectie.

Het derde blok begint met The Double: twee dansers die een tot op de puntjes perfect uitgedachte en synchrone performance uitvoeren. De afsluiter, van huidig PDC-lid Arno Verbruggen, is een #tuto (tutorial) over hoe te dealen met een break-up. Hoewel niet alles aan te raden is als #diy (do it yourself), voor je het weet lig je in je badkuip blind ballonnen met vloeibare substanties erin leeg te prikken, is het zeker erg vermakelijk. Na zo’n avond vol dans voel je je als publiek haast schuldig zelf de hele tijd op je luie achterste te hebben gezeten en wil je ook wel dansen. Gelukkig is daar bij Weekend Break aan gedacht en is de nacht nog jong.

Weekend Break is ieder jaar weer een feestje, maar wél eentje waar grenzen binnen de kunst verlegd worden. Of zoals Guy Weizman het zelf zei: we laten zien hoe kunst eruit gaat zien in de komende twintig jaar. En ik denk dat als kunst er zo uit gaat zien, dat het nog eens leuke jaren kunnen gaan worden.

Weekend Break Festival
 vrijdag 12 en zaterdag 13 april, 19:30
 17,50 • 15 (CJP-/studentenkorting) • kaartje kopen
 Grand Theatre
Facebook