Filter vraagt: Aardappelfeest 2018

Deze zomer zetten we met onze nieuwe rubriek ‘Filter vraagt’ een aantal festivals in de schijnwerpers. De zomer is inmiddels voorbij maar dat betekent niet dat er geen leuke festivals meer worden georganiseerd. Integendeel, zo vindt vrijdag 5 oktober Aardappelfeest 2018 plaats aan de rand van de provincie, vlak voor de dijk. Erik Wong, gastheer van het feest beantwoordt kort een paar vragen.

1. Wie ben je en wat doe je bij Aardappelfeest 2018?

Ik ben Erik Wong, herbergier van Wongema, naast allerlei andere werkzaamheden in de onderwijs- en ontwerpwereld. Ik ben initiator/organisator van het Aardappelfeest.

2. Wat is Het Aardappelfeest?

Gek genoeg kent Groningen geen oogstfeesttraditie. Terwijl ons gebied, Het Hogeland, een belangrijk aardappelgebied is. Zeven jaar geleden bedachten we het Aardappelfeest. Een feest voor iedereen, want iedereen kent en eet aardappels. Eigenlijk is iedereen een aardappel! We proberen ieder jaar te verrassen met lekker eten, kunst, muziek en een talkshow over aardappels. Traditionele afsluiter: stampende disco… Dat is een Wongemading… lekkere vette disco uit de jaren ’70.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Wat zou het fijn zijn als je van tevoren weet dat er 500 aardappelfeesters op ons evenement afkomen… Ik word gek van de zenuwen over de kaartverkoop. Toch komt het ieder jaar goed. Boeren, hipsters, jong, oud, stadjers en dorpers komen samen in een piepklein dorp aan het wad om de aardappel te vieren. Wat wil je nog meer?

4. Waar hebben jullie dit jaar het hardst jullie best voor gedaan?

Voor het eten en de muziek. Kok Sietze Greidanus heeft een geweldig viergangenmenu bedacht. Zo goed, dat het snel was uitverkocht. Voor het avondprogramma waar vier bandjes ‘back-to-back’ op twee podia spelen zijn nog genoeg kaarten. We hebben naar een combinatie van pop en punk gezocht, frisse ruige energie. En met deze line-up zijn we daar zeker in geslaagd!

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Lekker springen op punk/garageband Abdomen… Daar heb ik zelf het meeste zin in. Absolute tegenhanger daarvan: je op de bovenverdieping van Wongema laten voorlezen door studenten ‘Beeld en Taal’ van de Gerrit Rietveld Academie. Nog een laatste supertip: er rijdt een gratis bus van Groningen (vertrek 19:30 uur voor CS) naar Hornhuizen (01:00 uur terug naar de stad).

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Een superlekker tapbiertje van Gulpener kost 2,50. We hebben ook aardappelbier van Instock, die gaan voor 3,75 over de toonbank.

Voor meer informatie en kaartverkoop ga je naar de website of de Facebookpagina.

Aardappelfeest 2018
 vrijdag 5 oktober, 17:00 – 01:00
 15 (Aardappel Avond) • 50 (Aardappel Deluxe)
 Wongema, Hornhuizen
Facebook