Filter vraagt: Het Grote Gebeuren 2019

Met de rubriek ‘Filter vraagt’ zetten we een aantal festivals in de schijnwerpers. Het Grote Gebeuren is een jaarlijks terugkerend literair festival voor schrijvers én lezers, georganiseerd door Noordwoord in samenwerking met Forum Groningen. Op 9 november vindt de tiende editie van het festival plaats. Verwacht veel interessante voordrachten, interviews en discussies met gevestigde en jonge auteurs uit binnen- en buitenland!  Wij vroegen Maarten, programmamaker en webredacteur bij Noordwoord, om wat meer over het festival te vertellen en wat persoonlijke tips te geven.

1. Wie ben je en wat doe je bij Het Grote Gebeuren?

Ik ben Maarten en werk voor Noordwoord als programmamaker en webredacteur. Samen met het Forum Groningen organiseert Noordwoord Het Grote Gebeuren. Binnen de redactie hou ik me vooral bezig met een actuele programmering, onderhoud ik contact met een aantal auteurs en ik praat ook een beetje mee over de aankondigingen.

2. Wat is Het Grote Gebeuren?

Een festival waar je je schoonmoeder mee naartoe kan nemen. Maar serieus: ik hoop heel erg dat we een festival zijn dat op een toegankelijke manier schrijvers presenteert. Dat je zonder het boek gelezen te hebben naar een mooi interview kan gaan en aan het denken wordt gezet bij een panelgesprek. Naast het verwelkomen van bekende schrijvers als Oek de Jong en Nini Haratischwili staan er ook debutanten en aanstormend talent op het podium.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Dit jaar hebben we Auke Hulst gevraagd om een nieuwe tekst te schrijven en die samen met muzikante Corrie van Binsbergen op te voeren. Die samenwerking beviel ze zo goed dat ze ook gaan toeren. In de toekomst zouden we dat soort projecten vaker willen doen. Naast muziek zijn er natuurlijk genoeg andere genres die heel goed met literatuur samengaan. In onze dromen duurt het festival meerdere dagen en is er naast een grootse festivalavond ook ruimte voor speciale producties: groot én klein want ook een beginnende artiest of schrijver kan vast iets moois maken in samenwerking met anderen. Een andere grote wens is het om beroemde buitenlandse auteurs naar Groningen te halen.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Een uitgebreid programma met buitenlandse auteurs! De voorgaande jaren was er altijd wel een Engelstalig interview met een gast uit het buitenland, maar dit jaar kan je de hele avond naar internationale auteurs luisteren. We hebben met Ben Smith een geweldige Britse debutant en uit Denemarken komt Dorthe Nors, een van hun bekendste en grappigste schrijfsters. We gaan skypen met Behrouz Boochani, die schreef zijn boek op een smartphone die de gevangenis in werd gesmokkeld. De klapper is wellicht Nino Haratischwili. Een Georgische schrijfster die in Duitsland woont en een enorme bestseller schreef met Het achtste leven (voor Brilka). Haar nieuwe boek is net uit en wellicht iets voor je schoonmoeder.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Dat is dan toch Behrouz Boochani. Hij is een Iraanse Koerd die in 2013 naar Australië probeerde te vluchten, maar vanwege de strenge immigratiewetten werd hij opgesloten in een gevangenis op een eiland in de stille oceaan. In het geheim schreef hij daar Alleen de bergen zijn mijn vrienden. Het boek won in Australië alle prijzen, maar die kon hij niet in ontvangst nemen. Een dag voor Het Grote Gebeuren verschijnt de Nederlandse vertaling. Het schrijven van dat boek gaf echt een stem aan de mensen die daar opgesloten zitten en het is een groot pleidooi voor het belang van literatuur. Hij liet zien welk verschil een schrijver kan maken.

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

€2,80.

Voor meer informatie ga je naar de officiële website!

Het Grote Gebeuren
 zaterdag 9 november, 19:30
 20 (regulier) • 10 (jongeren en studenten) • kaartje kopen
 Forum Groningen
Facebook