Filter vraagt: Jonge Harten Theaterfestival 2019

Met de rubriek ‘Filter vraagt’ zetten we een aantal festivals in de schijnwerpers. Het Jonge Harten Theaterfestival is een jaarlijks terugkerend theaterfestival voor een jong publiek. Negen dagen lang kun je genieten van theater, performance, dans en meer verspreid door de stad! Wij vroegen Femke de Graaf, marketing en communicatie, om wat meer over het festival te vertellen en wat persoonlijke tips te geven.

1. Wie ben je en wat doe je bij Jonge Harten?

Ik ben Femke de Graaf, 25 jaar en dit wordt de vierde Jonge Harten-editie waar ik aan meewerk. Ik ben ooit aangenomen als officemanager, maar deed al snel ook alle socials. Inmiddels is het zo gegroeid dat mijn collega Stefanie en ik samen het marketing- en communicatieteam zijn (aangevuld met een stagiair) waar officemanagement dan weer onder valt.

2. Wat is Jonge Harten?

Jonge Harten is een negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Bij Jonge Harten geloven we dat theater mensen samenbrengt en onderwerpen bespreekbaar maakt (hoe groot of klein ook). Alle voorstellingen die er te zien zijn, zijn gericht op jonge mensen (12 tot 29 jaar) en gaan over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Denk aan onderwerpen als identiteit, feminisme, verdriet, liefde, seksualiteit en racisme. We proberen taboes te doorbreken en hopen het publiek daarmee nieuwe inzichten te geven.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat theater meer is dan alleen kijken. In het theater gebruiken we namelijk meer dan onze ogen. Theater is een ERVARING en hoe jij jouw zintuigen inzet tijdens deze ervaring is helemaal aan jou. Daarom ervaart iedereen iets anders in het theater. En dat is dus gewoon helemaal oké!

Dus bij Jonge Harten zie je niet altijd theater dat ‘leuk’ is maar je wel tot denken aanzet. Voorstellingen die soms ongemakkelijk zijn, maar vaak des te meer herkenbaar. Voorstellingen die de wereld in al zijn kleuren laten zien en die je uitdagen je eigen persoonlijke kijk op die wereld te vormen.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

We zouden heel graag een eigen pand willen hebben in het centrum van Groningen. Een vast Festivalhart waar zowel ons kantoor is, als ook de ontmoetingsplek tijdens het festival waar je heengaat om na een voorstelling een biertje te drinken. Waar mensen het hele jaar naartoe zouden kunnen komen om eens praatje te kunnen maken en niet alleen tijdens het festival in november. Nu zijn we ieder jaar op zoek naar een nieuwe locatie voor het Festivalhart en zijn we afhankelijk van wat er op dat moment leegstaat of beschikbaar is in de stad. De afgelopen twee jaar zaten we in voormalig club De Kast in de Oosterstraat. Dit jaar vind je ons in OOST. Geen onbekend pand voor ons; toen OOST nog De Gym was hebben we er ook een aantal festivaledities gezeten. Een superleuke plek, maar mocht de mogelijkheid zich ooit voordoen om een eigen plek te kunnen hebben dan heeft dat zeker de voorkeur.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Om verder door te gaan op de programmalijn die we vorig jaar ingezet hebben. Jonge Harten bestaat inmiddels al 22 jaar, maar er was nooit echt een duidelijke lijn in het programma en de vormgeving. Met de komst van onze nieuwe directeur (Marc Maris) zijn we onze missie en visie gaan herformuleren. We focussen ons op twee pijlers: ongemak en herkenbaarheid. Die voeren we overal in door: in het programma, de vormgeving, tone of voice en alle contextprogrammering.

Waarom ongemak en herkenning? Nou omdat ongemak een heel menselijk gevoel is, maar we hier steeds minder goed mee om kunnen gaan (denk aan een perfect beeld van je leven creëren op Instagram). Met de nadruk op al dat positieve is er nauwelijks meer ruimte voor andere emoties. Terwijl ongemak ons allerlei andere, onverwachte ervaringen en inzichten kan geven. Juist ongemak is vaak herkenbaar. En ongemak is niet alleen vervelend, maar vaak ook grappig. Voor Jonge Harten is elke emotie even belangrijk én de sensatie van ongemak (en de daaraan gekoppelde onzekerheid) in het bijzonder, want wanneer we leren omgaan met ons eigen ongemak en dat van de ander, pas dan kunnen we écht door. Pas dan kunnen we bouwen aan een toekomst waarin een respectvolle en open houding ten aanzien van de eigen opvattingen en die van de ander vanzelfsprekend is. En dat willen we.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Ga eens voor een Festivalticket en laat je verrassen. Je hebt al een Festivalticket voor €15 waarmee je drie verschillende voorstellingen kunt combineren. Dat betaal je normaal gesproken vaak voor maar één voorstelling in een theater. Een hele voordelige manier om eens kennis te maken met verschillende theatervormen dus. Bovendien zijn er een aantal voorstellingen op plekken waarvan je het niet verwacht: in het Groninger Museum, in een verzorgingshuis, in het Student Hotel en in OOST bijvoorbeeld.

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Niet veel! Meer kunnen we er op dit moment nog niet over zeggen. Dus come and find out!

Voor meer informatie ga je naar de officiële website!

Jonge Harten Theaterfestival 2019
 vrijdag 15 tot en met zaterdag 23 november
 Prijzen verschillen per voorstelling • kaartje kopen
 Diverse locaties
Facebook