Filter vraagt: Loft in Space Festival

Deze zomer zetten we met onze nieuwe rubriek ‘Filter vraagt’ een aantal festivals in de schijnwerpers. We trappen af met Loft in Space Festival dat op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni plaats zal vinden in EM2 Groningen. We interviewden een van de organisatoren: Georges Ribard van Pushin Wood. Hij legt je haarfijn uit wat het festival inhoudt, wat de ambities voor de toekomst zijn en, natuurlijk, waarom jij dit kersverse festival niet mag missen!

1. Wie ben je en wat doe je bij Loft in Space Festival?

Ik ben Georges van Pushin Wood, bij sommigen en op Facebook bekend als Jorge Madera. Als één van de LOFT oprichters en residents ben ik één van de hoofdorganisatoren van het festival. Bij LOFT doen we eigenlijk allemaal alles, vooral vooraan staan. Ik heb de promotie en de programmering grotendeels opgepakt, I guess. Als je de bands en dj’s straks niet dope vindt mag je mij daar de schuld van geven. Ook ben ik volgens mij degene die het zo groot wilde maken. Voor de anderen was een flinke rave misschien wel genoeg geweest, maar ik dacht YOLO let’s do it! Props voor #church en Black Dynamite Soundsystem dat ze er ook in zijn meegegaan. Nu wordt het natuurlijk een dik, dik succes.

2. Wat is Loft in Space Festival?

Loft In Space Festival is voor mij een droom die werkelijkheid wordt. Klinkt cliché maar sinds ik 20 jaar geleden voor het eerst naar Lowlands ging was ik obsessed door dit soort plekken. Het woord ‘festival’ alleen al klinkt magisch en roept allerlei sferen bij je op die je een op een bevrijden van de werkelijkheid. Later ben ik op tientallen festivals geweest, waarvan ik velen veel te commercieel vond. Toen ik een paar jaar geleden eindelijk op Fusion terechtkwam, dacht ik damn dit is wel echt puur. Duidelijk in handen van mensen die een bepaalde vrije cultuur bewaken. Nu geven we met LOFT een week voor Fusion ons eigen festival. Het wordt het beste wat we ooit gedaan hebben. Full on zeg maar. Een plek waar je echt niet meer weg wilt. Straks krijg je de beste combinatie van dj’s, livemuziek en keihard chillen. Maar iedereen in Groningen voelt natuurlijk aankomen dat de nieuwe Fusion gewoon op het Suikerunieterrein in Groningen gaat plaatsvinden. Tijdens Oud en Nieuw hebben wij hier ons zaadje voor geplant in EM2, en Loft In Space is eigenlijk het ontkiemen hiervan. Hierna kan het eigenlijk echt gaan groeien. Voor mij is het dus eigenlijk een bevalling. Geen Love Baby maar een Loft Baby. En dat in Space.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Het gaat allemaal erg snel en met vijf podia vind ik de omvang van dit festival al enorm. We hebben wel wat bands laten schieten, maar dat was eigenlijk niet eens om het geld. Focus is belangrijk en wij gaan altijd voor de beste ervaring. Less is more. Maar dat klinkt absurd als ik over Loft In Space nadenk. Er is niks less aan. We hebben misschien wel de beste geluidsset van Groningen in EM2 staan. En de beste geluidsman gehuurd, haha. Dat wordt gewoon sick! Maar als ik echt ga fantaseren: op de Dub Invaders stage Scientist of Mad Professor, dat zou natuurlijk wel unreal zijn. Of George Clinton tijdens zijn laatste tour dit jaar op onze mainstage The Mothership. Ja, wij zijn allemaal gek op legendes uit de 70’s en 80’s, maar het is ook wel weer tof om met jongere artiesten te werken. Die zijn al weken aan het voorbereiden voor deze gig. Dat is eigenlijk het meeste waard. Jon Wayne hebben we trouwens ook gevraagd maar die kon niet. Ach, op zaterdagavond gaat één van onze meest favoriete artiesten aller tijden optreden: Ebo Taylor. Dus dromen worden er sowieso werkelijkheid voor ons.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Ebo Taylor dus. In eerste instantie om de rest van de crew te overtuigen. Als je zo’n naam binnenhaalt verandert de hele sfeer van blockparty XL naar Festival. Er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan en subsidie of iets dergelijks hebben we niet. We wilden het een keer zo doen. Zo is het puur en echt, al ons eigen spaargeld zit er letterlijk in. Hij komt compleet met Ghanese band, waaronder twee van zijn zoons, uit Marokko vliegen. Ik ben naar Amsterdam gegaan om het met zijn manager te bespreken en mogelijk te maken. Naast de reis moet je natuurlijk ook de instrumenten, het vervoer en de gastvrijheid organiseren. Super sick dat het gelukt is. Ook props daarvoor naar veel van de andere artiesten die zich daardoor veel flexibeler moesten opstellen. Dank daarvoor bij dezen.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Tsja, alles wat we doen gaat met volle aandacht op moment. Je wil straks alles zien. Minerva heeft er visuele projecten. Ze hebben er bijvoorbeeld een infinity ruimte gemaakt. Talloze mensen zijn met decoratie en het terrein bezig. Zaterdag beginnen we met een yoga sessie op dub muziek. Twee dames doen dit speciaal voor het festival, geïnspireerd op de zangeres/yogi Jah 9. De Holy Ghost Stage is misschien wel onze persoonlijk favoriet. Bij Rebel Rebel Hostel staan twee space tubs. Dat wordt een echte dj-stage waar je de hele dag lekker kan gaan. Qua muziek kijk ik persoonlijk heel erg uit naar The Mauskovic Dance Band. Zij gaan zaterdagnacht om 2:00 uur onze mainstage The Mothership slopen, dat weet ik zeker. Een ander festival zou ze misschien, omdat ze nog relatief jong zijn, geen mainstage geven, maar wij hebben geluisterd naar de sound van de artiesten. Het dak gaat er minstens drie keer af, mark my words. Ikzelf ga samen met Kaapverdische legende Americo Brito een ode brengen aan Kaapverdische muziek, het land waar ik in April nog op reis was en veel prachtige platen heb gevonden. Niels Broos, Kypski en Arp Frique vind ik tot de beste muzikanten van Nederland behoren. Ook hebben we Nihiloxica uit Uganda. Als je van livemuziek houdt ben je dit keer bij LOFT ook aan het goede adres. Bekijk al die bands sowieso op onze website.

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Haha, dat weet ik eigenlijk niet eens zal ik je vertellen. Je kan er in ieder geval zeker van zijn dat wij niet in een dure Mercedes rondrijden. Als dat volgend jaar wel zo is, beloof ik bij dezen dat het bier bij Loft In Space dan gratis is. Maar om niet kinderachtig te doen heb ik de directeur toch maar even gebeld en hij heeft laten weten: een biertje kost € 2,50.

Loft in Space Festival
vrijdag 22 en zaterdag 23 juni
 26 (vrijdag) • 36 (zaterdag) • 56 (weekender) • kaartje kopen
EM2 Groningen
Facebook