Filter vraagt: Noorderzon Performing Arts Festival

Deze zomer zetten we met onze nieuwe rubriek ‘Filter vraagt’ een aantal festivals in de schijnwerpers. Het einde van de zomervakantie is helaas alweer in zicht, maar dat betekent ook dat Noorderzon eraan komt! Dit jaar iets later dan normaal: van 23 augustus tot en met 2 september. Wij stelden Lesley Baker, stagiair communicatie en marketing, enkele vragen over het grootse festival in het Noorderplantsoen.

1. Wie ben je en wat doe je bij Noorderzon?

Mijn naam is Lesley Baker en ik loop stage bij de communicatie- en marketingafdeling van Noorderzon Performing Arts Festival. Dit jaar weer gratis te bezoeken tussen 23 augustus en 2 september!

2. Wat is Noorderzon?

Noorderzon is een kunstenfestival in het altijd zo vredige Noorderplantsoen en voor jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers per jaar de perfecte afsluiting van hun welverdiende zomervakantie. Noorderzon komt traditiegetrouw met een enorm en gevarieerd programma met theater, muziek, dans, literatuur, poëzie en alle subgenres en hybriden die bij deze hoofdgenres horen. Zo zijn er meerdere voorstellingen en lezingen waarbij virtual reality en augmented reality de hoofdrol spelen, zoals Collisions van de Australische filmmaker Lynette Wallworth.

Daarnaast is het voor de actieve bezoeker ook heel interessant want er zijn veel voorstellingen waar het publiek in kan participeren. Bijvoorbeeld The Money van Kaleider; een voorstelling waarbij een groep participanten, die elkaar niet kennen, unaniem moeten beslissen waar de inleg van de kaartverkoop naartoe gaat.

Ook zijn er meerdere audiotours door onze mooie stad, zoals REVERSE van Johannes Bellinkx en One Million People and Me van Veerle van Overloop (NNT), én een boottocht waarbij mensen langs de inspiratiebronnen van Groningse impressionisten, beter bekend als De Ploeg, varen.

En er is natuurlijk ook heel veel muziek verdeeld over de Spiegeltent, Podium op Zuid, Podium Plataan, de Lutherse Kerk, het Dwergenpodium en het iconische drijvende podium Het Dok. Concerten waar ik naar uitkijk zijn onder andere die van Omar Souleyman, Agar Agar, Tamino, Tyler Childers en BALOJI.

Nou goed, het is te veel om op te noemen dus speur vooral even verder in ons programma.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Ik denk dat de ambitie altijd al super hoog heeft gelegen bij de organisatie van Noorderzon, waardoor dat festivaldorp elk jaar weer gebouwd kan worden en er elk jaar weer vernieuwende kunst op de planken kan verschijnen.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Voor ons is het een uitdaging om mensen die normaal gesproken niet naar een voorstelling zouden gaan toch te overtuigen een tent binnen te stappen. Naast alle muziek en gratis onderdelen van het programma is er veel verborgen goud te vinden in de vele tenten en containers op het terrein.

Wat voor veel mensen ook lastig is gebleken elk jaar was het uitzoeken van een voorstelling. Want waar begin je? We hebben daarom ontzettend ons best gedaan om een beter beeld te geven van het programma. We hebben bijvoorbeeld drie talkshows (Noorderzon Talks) georganiseerd én natuurlijk onze social media-kanalen roodgloeiend proberen te houden om zoveel mogelijk inzicht te geven aan het publiek over het programma. Daarnaast kunnen mensen via een live chat (Help mij kiezen) ons ook benaderen voor vragen of programmatips.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Als je het lastig vindt om te kiezen óf als je je graag laat verassen raad ik je aan om een mystery route of een mystery voorstelling te boeken. Wij zoeken dan één of een reeks aan voorstellingen voor je uit. Daarnaast kan ik aanraden om een tent of container binnen te stappen of naar één van de downtown locaties te gaan. Bijvoorbeeld naar de Machinefabriek, Grand Theatre of de Watertoren! 

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Een heerlijke goude rakker op Noorderzon kost € 2,70.

Noorderzon Performing Arts Festival
 donderdag 23 augustus tot en met zondag 2 september
 prijzen verschillen per voorstelling
 Noorderplantsoen
Facebook