Filter vraagt: Rumbling Earth Festival

Deze zomer zetten we met onze nieuwe rubriek ‘Filter vraagt’ een aantal festivals in de schijnwerpers. Na Loft in Space en Swingin’ Groningen is het nu de beurt aan Rumbling Earth Festival. De laatste zaterdag van juni zal de binnenstad gevuld worden met livemuziek, van doorgewinterde artiesten tot muzikanten die voor het eerst een podium betreden. We interviewden een van de organisatoren: Lesley Baker. Hij legt je uit wat Rumbling Earth Festival is en waarom jij op zaterdag 30 juni zeker even een kijkje in de binnenstad moet nemen!

1. Wie ben je en wat doe je bij Rumbling Earth Festival?

Mijn naam is Lesley Baker en ik ben een van de organisatoren van Rumbling Earth Festival. Ik ben één van acht enthousiaste organisatoren en mijn bezigheden verschillen van programmeren van muziek tot het ontwerpen van de website en print media. Rumbling Earth is een horizontale organisatie in de zin dat iedereen zijn specialiteit en functie heeft binnen het team. Het leuke is dat er vaak duo’s of kleine groepjes om bepaalde taken heen ontstaan. Zo kunnen we van elkaar leren en zijn we flexibel inzetbaar over een bepaald korte tijd om dit festival op poten te zetten.

2. Wat is Rumbling Earth Festival?

Rumbling Earth is een festival dat voor één dag in het jaar een vrije ruimte creëert in de binnenstad van Groningen waar muzikanten kunnen optreden en zonder limieten zich kunnen uitdrukken. We proberen in het festival terug te gaan naar de essentie van muziek maken in de openbare ruimte. Dit betekent dat het laagdrempelig moet zijn en dat de muziek mensen op straat aan moet spreken. Tijdens concerten en festivals is het doorgaans ook heel veel show elementen (licht, decor en enorme podia) wat mensen trekt. Bij Rumbling Earth is de uitdaging voor muzikanten om voorbijlopend winkelpubliek te laten stoppen om naar hun muziek te luisteren.

Wat heel belangrijk is om te beseffen is dat het geen straatmuziek is maar muziek op straat. De artiesten die we boeken staan normaal gesproken in poppodia te spelen, maar op Rumbling Earth trekken we het podium eventjes onder hun voeten vandaan.

Maar het festival is nog iets anders. Namelijk een open plek voor muzikanten van elk speelniveau. Met het open podium voor het Grand Theatre en de jamsessie in Wat ’n Boudel proberen we de stap voor amateurs kleiner te maken om hun talent ook eens in het openbaar te tonen. Sommige muzikanten hebben soms maar een klein duwtje nodig om hun eigen talent te ontdekken.

Stiekem is het ook onze droom om de nieuwe Father John Misty of Tash Sultana te ontdekken en diegene een opstapje te kunnen bieden.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Dan zouden we tijdelijk de stad willen omtoveren tot een pretkasteel waar de straten van chocolade zijn gemaakt en de grote markt volledig is bedekt met een champagnefontein. Maar in realiteit is onze ambitie om met het festival op tour te gaan en het voor te stellen aan andere steden. We zijn een van de weinigen, al dan niet de enige, in Nederland die het zo organiseren.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Ik denk dat de grootste uitdaging in de organisatie zelf zit. Iedereen heeft een druk leven en doet dit festival naast een studie of fulltime job. Om gefocust te blijven en elkaar de ruimte te gunnen (ook in deze stressvolle eindfase) moet iedereen een stapje extra zetten.

We mogen overigens het meest trots zijn op het feit dat we de financiën rond hebben gekregen en dat elke artiest die komt spelen even enthousiast is en graag weer komt spelen. We willen zoals ik al zei graag bekend staan als een festival dat toegankelijk is voor elke muzikant; of ze nu al de wereld hebben rondgetoerd of nog steeds in een donker hoekje op hun zolderkamertje zitten te oefenen.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Ze mogen natuurlijk niks missen, maar om een paar suggesties te doen: ze kunnen naar Black Dynamite op het Poeleplein; de grotere bands als Small Town Bandits, Sexy Spooners en Radio Esperanto (om maar wat te noemen) in de Herestraat; intieme optredens van Lex Koopman, Esther de Jong en Timo de Jong. Ooh ooh! En ¿Mon3y ben ik heel erg benieuwd naar. Dit is het nieuwe project met Willy Darktrousers.

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Kost je helemaal niks want wij verkopen geen bier (geen alcoholvergunning). Wel kunnen mensen natuurlijk terrasjes pakken bij Concerthuis, koffie drinken bij Men at Work, heerlijk zitten in de loungestoelen van het Grand Theatre en chillen bij Wat ’n Boudel (de Grote Roltrap).

Bonusvraag: wil je zelf nog iets kwijt aan onze lezers?

Op vrijdag 29 juni (de dag voor het festival) hebben we de openingsavond van Rumbling Earth waar we een soort talkshow doen over vormgeving in muziekcultuur. We praten o.a. met fotografen Knelis en Floris Duijn, filmmaker Andres Fouché over hun werk. Ook is er muziek van Dieven en een interactieve game-muziek-installatie van Audir (HKU). Check hier het Facebookevent.

En op 30 juni is er ’s avonds in Warhol de afterparty van Rumbling Earth! Hier spelen drie bands mensen de tent uit, namelijk: Inge van Calkar, TAPE TOY en Cirrus Minor! Check ook hiervoor het aparte Facebookevent.

Voor meer informatie, waaronder het programma en alle artiesten, ga je naar de officiële website.

Rumbling Earth Festival
 zaterdag 30 juni
 gratis
 Centrum (diverse locaties)
Facebook