Filter vraagt: Taxed to the Max – Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Met de rubriek ‘Filter vraagt’ zetten we een aantal festivals in de schijnwerpers. Noorderlicht organiseert dit jaar alweer voor de 26e keer het Noorderlicht Internationaal Fotofestival. Deze editie heet Taxed to the Max en laat zien wat de impact is van grote multinationals op de nationale en mondiale politiek en hoe dit het leven beïnvloedt van de gewone mens. Het werk van 43 kunstenaars uit 23 landen is nog te zien tot 1 december. Wij vroegen Marc Knip, verantwoordelijk voor de pr en marketing, om wat meer over het festival te vertellen.

1. Wie ben je en wat doe je bij Noorderlicht Internationaal Fotofestival?

Ik ben Marc Knip en verantwoordelijk voor de pr en marketing van niet  alleen het festival, maar ook de losse tentoonstellingen die we in onze studio en op andere (inter)nationale locaties organiseren. Zo zetten we op dit moment ook een fotografieproject op in Ghana en hebben we tentoonstellingen in Leeuwarden en Lauwersmeer.

2. Wat is Noorderlicht Internationaal Fotofestival?

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival – dit jaar de 26e editie
– laat al drie decennia fotografie met een verhaal zien. We gaan niet per se voor de mooie plaatjes, maar voor betrokken beelden die iets vertellen over de wereld waarin we leven. Tijdens deze aflevering, TAXED TO THE MAX, zijn we in onze programmering duidelijk verschoven van fotografie naar veel meer ruimte voor video, 3D en animatie.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Ons festival is wereldberoemd, dus veel ambities zijn al waargemaakt. Maar bij een onbeperkt budget zouden we nog meer willen uitgroeien tot hét fotofestival van het noorden, meer doen aan het stimuleren van jong talent uit binnen- en buitenland (zowel fotografen als curatoren) en nog meer mooie boeken maken: we zijn ook een uitgeverij.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Het vinden van mooie locaties, wat nog niet makkelijk is in Groningen. Gelukkig hebben we het wegvallen van de Der Aa-kerk fantastisch kunnen compenseren met een nieuwe centrale locatie in het Oude Conservatorium aan de Radesingel 6. Ook hebben we naast de acht hoofdlocaties nog negen off-locaties, tot in Enschede toe.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Het hele festival draait om één thema: de toenemende macht van de multinationals op het leven van de gewone man en vrouw. Dus TAXED TO THE MAX laat zich lezen als een samenhangend verhaal. Moet je toch kiezen, ga dan naar de Radesingel. Een heerlijk gebouw, met het werk van maar liefst veertien fotografen en kunstenaars.

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Bij ons is geen bier te krijgen. Sorry!

Voor meer informatie klik je hier!

Taxed to the Max – Noorderlicht Internationaal Fotofestival
 zondag 6 oktober t/m zondag 1 december
 10 (passe-partout) • 7,50 (CJP en studenten) • gratis (stadjerspas)
Noorderlicht
Facebook