Jakobs thuiskijktip #1: Terrace House, Tokio 2019-2020 Seizoen 3 (Netflix)

Jullie zijn bioscooptips van me gewend, maar omdat we allemaal verplicht thuis kijken vanwege de coronacrisis, zal ik de komende tijd thuiskijktips geven.

Gisteren is het derde seizoen op Netflix verschenen van inmiddels al de vijfde serie van de Japanse reality TV-serie Terrace House. Ik ben zelf, moet ik eerlijk bekennen, lichtelijk verslaafd. Het concept is simpel. Vergelijkbaar met de Nederlandse oersoort reality TV Big Brother, volgt de Japanse evenknie het lief en leed van zes bewoners van een huis.

Maar daarmee houdt eigenlijk elke vergelijking ook op, want Terrace House is qua stijl, inhoud en beleving het kalme tegenovergestelde van de sensatiebeluste John de Mol productie (en eigenlijk zo ongeveer alle hierop voortbouwende reality TV formats die sindsdien zijn gemaakt). Dit is Slow Reality TV! Een subliem genot om thuis vanaf de bank intens mee te leven met en commentaar te leveren op de wederwaardigheden van de schattige, diverse, inspirerende en zeer menselijke Japanse deelnemers. Je kunt aan de ene kant meeleven met de bewoners, maar aan de andere kant zijn er ook duidelijke cultuurverschillen tussen Japanners en wij Nederlanders in de opvattingen die we hebben over uiteenlopende sociale zaken zoals relaties, werk, en ambities. Dichter bij een andere cultuur kom je haast niet tegenwoordig nu je niet meer kunt reizen.

Onderdeel van Terrace House – en wat mij betreft een van de leuke aspecten ervan – is een studiopanel van voornamelijk Japanse TV-persoonlijkheden dat elke aflevering op veelal hilarische wijze becommentarieert. Ik raad je dan ook aan om de serie (indien mogelijk) samen te kijken met anderen (wees creatief: doe live online kijksessies en Zoom-commentaarsessies). Het is ontzettend gezellig om samen de serie te kijken en te bespreken. Je zult zien dat je elkaar beter kunt gaan leren kennen door van mening te wisselen over herkenbare zaken die we als mensen allemaal delen: liefde, relaties, werk, levensbeschouwing. Zo heb je zelfs in isolatie nog de hoognodige verbinding met anderen. 

Veel kijkplezier en go slow!