Jakobs thuiskijktip #3: The Joy of Painting with Bob Ross (Vice TV)

Weinig televisie werkt zo ontspannend en rustgevend als het half uurtje schilderles van Amerikaanse schilder annex verdwaalde hippie annex cultheld Bob Ross. Zijn kalme, zalvende stem, zijn ongebreidelde optimisme en zijn absolute pretentieloosheid zijn een welkome warme deken van klein geluk in ons tijdperk waarin alles schijnbaar sneller, grootser, innovatiever en meer meeslepend moet zijn om ertoe te doen. Als we het hebben over guilty pleasures, dan is dit er wel een! Voor de lezers die nog nooit een aflevering hebben gezien of – nog erger – nog nooit van Bob Ross hebben gehoord: foei, schaam je! Maar ook: wat gaaf, je hebt nog zo veel te ontdekken. Voor jullie, en voor iedereen die nog niet overtuigd is, volgt hieronder een korte lofrede op het fenomeen Bob Ross.

“We want happy paintings. If you want sad things, watch the news.” – Bob Ross

Levensfilosofie
Het is niet alleen dat je schildertechnisch wat kan opsteken van zijn adviezen. Zijn praktische tips klinken soms als aforismen, zijn beschouwingen op het schilderproces laten zich soms even goed vertalen als levenswijsheden. Zo zegt hij vaak: “we don’t make mistakes, we just have happy little accidents”. Hij bedoelt hiermee te zeggen dat je altijd creatieve mogelijkheden moet blijven zien, in plaats van in te zitten over een foute penseelstreek. Dit kun je evengoed als een positieve levensfilosofie zien. We kunnen de omstandigheden niet altijd veranderen maar wat we in ieder geval kunnen, is onze houding naar de wereld toe veranderen. Denk in mogelijkheden in plaats van problemen. Omdenken avant-la-lettre!

Verbeelding aan de macht
Bob gelooft in je! “You have unlimited power on this canvas and can literally, literally move mountains”. Veel van onze vrijheden staan onder druk nu we, onder invloed van een al dan niet intelligente lock down, veel thuis zitten en zoveel van de leuke dingen uit ons pre-corona leven (bioscoop, theater, festival) onmogelijk zijn. Maar er is een vrijheid die niemand ons kan afpakken, onze verbeelding. Wat je van de schilderlessen van Bob Ross kunt leren, is dat er geen grenzen zijn aan je verbeelding. Het mooie van schilderen is dat op het doek alles mogelijk is. Kijk daarom juist nu naar The Joy of Painting. In deze onzekere tijden is het belangrijk te kunnen ervaren wat wel lukt, wat je wel zelf kunt verbeteren. Door te leren schilderen kom je erachter dat je veel meer kunt dan je voor mogelijk hield. Je zult jezelf nog verbazen!

De herwaardering van het alledaagse en het ouderwetse vakmanschap
Door de ogen van Bob Ross kijk je anders naar de wereld en leer je het ogenschijnlijk alledaagse en gewone opnieuw te waarderen. In de kunstwereld gaat het vaak over vernieuwing, over hoog gegrepen concepten en abstracties. Een mooi, realistisch landschapsschilderij – daar hoef je bij de kunstcritici niet mee aan te komen (het is niet voor niks dat bijvoorbeeld de Groningse schilder Henk Helmantel nog nooit een tentoonstelling in het Groninger Museum heeft gehad). In plaats van neer te kijken op figuratieve kunst, leert Bob je de schoonheid van een goed geschilderd landschap te waarderen. Als je vaak genoeg naar The Joy of Painting kijkt, dan ga je met andere ogen naar de wereld om je heen kijken. Opeens zie je tijdens je wandeling overal happy little trees en happy little clouds (ook als je niet stoned bent). Met de Bob Ross blik, zie je opeens vol verwondering hoe mooi en onalledaags de wereld om je heen eigenlijk is.

Wees als Bob!

P.S. Museum More heeft een tentoonstelling gepland met werken van Bob Ross dit najaar (corona volente).