Joy Delima – Stamboom monologen

Met Stamboom monologen gaat Joy Delima op zoek naar haarzelf. Tijdens deze zoektocht leren we haar roots kennen, maken we kennis met haar ex die ze Casper het spookje noemt en leren we waar haar DNA allemaal uit bestaat.

In korte monologen vertelt Joy van alles over haarzelf en haar afkomst. De setting is simpel en bestaat uit een bankje en Joy. We krijgen verschillende versies te zien van Joy, zo is ze arrogant, onzeker en vrolijk. Ook doet ze op een humoristische manier personen na die ze in het dagelijks leven tegenkomt. Continu zoekt ze interactie met het publiek.

Maatschappelijke thema`s zijn momenteel een “trend.” Na Dear Winnie, Here en Métisse gaat de voorstelling van Joy ook over (haar) kleur. Op de toneelschool in Arnhem bleek Joy de enige student die zwart is. Dit heeft een soort activisme in Joy aangewakkerd. In Rotterdam viel ze nooit zo op.

Tijdens de voorstelling worden er delen van haar eigen stamboom besproken. Dit maakt de voorstelling nog persoonlijker. Uiteindelijk ontdekt Joy haar afkomst die niet geheel onbesproken blijkt.

Omdat de monologen razendsnel gaan is het lastig om tijdens de voorstelling na te denken over wat ze nu eigenlijk vertelt. Toch is dit een voorstelling die achteraf stof tot nadenken geeft. Hoe gaan we hier nu eigenlijk allemaal mee om in de maatschappij?