Leesvoer in quarantaine

Nu de contactisolatie ook in Groningen wordt ingevoerd kun je eindelijk al die boeken lezen waar je nooit aan toekomt. Hier volgen alvast enkele tips voor nieuwe boeken waarmee je de aankomende weken wel door kan!

1. Hilary Mantel, Wolf Hall Trilogy

Recentelijk verscheen The Mirror and the Light, het langverwachte laatste deel van de Wolf Hall-trilogie van Hillary Mantel. Deze trilogie beschrijft de opkomst en uiteindelijke ondergang van Henry Cromwell, adviseur van Henry de Achtste. Daarmee is deze reeks goed voor bijna 2000 pagina’s aan Tudor-drama, gevuld met vlijmscherpe dialogen en memorabele personages. De vorige delen van de reeks, Wolf Hall en Bringing up the Bodies waren allebei goed voor een Man Booker Prize, en ook het derde deel is ondertussen lovend ontvangen. Een absolute aanrader voor iedereen die een historische roman op zijn tijd wel kan waarderen.

2. Manon Uphoff, Vallen is als vliegen

Op 11 mei wordt de Libris-prijs bekendgemaakt, maar vorige week konden we de shortlist alvast inzien. Uit deze boeken licht ik Vallen is als vliegen uit, een korte roman die zware thema’s op een intrigerende manier weet te benaderen. In het boek bespreekt Uphoff het misbruik uit haar jeugd met de stijltechnieken van een mythe: haar vader is de Minotaurus, de kinderen zijn het offer. Niet zo lang, maar zeer aangrijpend.

3. Olga Tokarczuk, Jaag je ploeg over de botten van doden

Deze feministische ecothriller van recente Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk krijgt deze maand eindelijk een Nederlandse vertaling! Over de kwaliteit van de vertaling kan ik niet spreken, maar de Engelse variant is in ieder geval een aanrader. Een boek zoals dit heb je nog niet eerder gelezen: de roman gaat over een de excentrieke Janine, een vrouw van middelbare leeftijd die haar dagen vult met astrologie en William Blake. Als in haar dorp enkele jagers komen te overlijden, begint Janina te vermoeden dat de dieren uit het bos in opstand komen, maar ze wordt niet geloofd. Ook leuk voor mensen die nooit een thriller lezen, want de schrijfstijl van Tokarczuk is bloemrijk en bijzonder vermakelijk.

4. Marlon James, Black Leopard Red Wolf

Deze komt al uit 2019, maar voor de fantasy-liefhebber biedt Black Leopard Red Wolf 700 pagina’s aan vermaak. De schrijfstijl is even wennen, en zeker het begin van het boek is behoorlijk gewelddadig. Toch is James’ Afrikaans-geïnspireerde wereld lovenswaardig. Verveelt geen moment.