Met The Shadow Over Innsmouth toont GUTS lef

The Shadow over Innsmouth, vrij naar het gelijknamige boek van horror- en fantasyschrijver H.P. Lovecraft (1890 – 1937), is het eerste stuk dat GUTS (Groninger University Theatre Society) dit jaar maakt. GUTS werd eind jaren zestig opgericht als theatervereniging van de studie Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar is tegenwoordig een zelfstandige stichting waar (inter)nationale studenten kunnen meespelen of organiseren in een van de verschillende stukken die GUTS jaarlijks opvoert. GUTS verkoopt zichzelf als ´oldest, largest and best English speaking theatre group of the University of Groningen´, dus dat belooft wat!

In het verhaal gaat Regina, een studente antropologie, voor haar scriptieonderzoek naar Arkham (je weet wel de illustere stad van Batman, Joker en al z’n vriendjes). Echter, vlak voor Arkham ligt de mysterieuze spookstad Innsmouth, waar een vervallen bus op weg naar Arkham stopt. Hoewel iedereen in het naburige dorp Regina waarschuwt om vooral NIET met de vervallen bus te gaan, maar de trein te nemen, neemt de beste meid natuurlijk toch de bus. Dat dat een stom idee bleek, viel te verwachten en dus gaat het stuk vanaf dan in een volle vaart vooruit.

Het is Drama met een hoofdletter D wat de klok slaat vanaf dat moment. Heftige lichtwissels, schaduwen, paniek en geschreeuw: The Shadow over Innsmouth heeft het allemaal. Regina gaat, net als het publiek, door een achtbaan van emoties, hallucinaties en ingewikkelde dialogen. Onheil hangt in de lucht, en de spanning wordt opgebouwd middels een goed uitgedachte, en voortdurend waarneembare soundscape.

De voorstelling, die plaatsvindt in het altijd knusse Usva-theater aan de Munnekeholm, is met z’n tweeënhalf uur wel aan de lange kant en dat komt mede door de lengte binnen de scenes. Vrijwel de helft van de scenes hadden ook niet misstaan als ze flink waren ingekort. Desalniettemin een creatieve en ambitieuze aanpak van GUTS, en dat toont zeker bepaalde guts om te doen. Misschien wel het beste van The Shadow over Innsmouth is namelijk dat het horror op het toneel niet een horror maakte om naar te kijken.

GUTS speelt het komende jaar nog twee toneelstukken. In maart 2020 gaat No Exit in première en in juni 2020 speelt de vereniging Harvey. Alle stukken van GUTS zijn in het Usva-theater. Voor meer informatie ga je naar de website.