Saskia’s thuiskijktip: de documentaire Perspectief van Colin Mooijman (YouTube)

Groningen behoort al decennia tot de armste steden van Nederland. Niets lijkt te lukken om onze stad uit de top drie van arme steden te krijgen. Hoe kan dat? Colin Mooijman, multitalent, programmamaker èn Groninger ging op zoek naar antwoorden.

Hij gaat in gesprek met cliënten van de Voedselbank, maar ook met de onlangs opgestapte voorzitter, Ulfert Molenhuis. De verhalen van cliënten zijn schrijnend en laten zien dat het iedereen kan overkomen om in de rode cijfers te geraken. Doordat mensen die leven onder het bestaansminimum bij de Voedselbank terecht kunnen, ervaren ze een stukje rust en weer wat perspectief. Vijfentwintigduizend mensen zijn minima in de stad Groningen, waarbij studenten in de statistieken niet meegeteld worden. Bijna de helft hiervan zit meer dan vier jaar op dit minimum. Wat doet deze situatie met mensen en wat zijn de gevolgen van armoede? Zelf zie ik om me heen veel armoede en dat het voor de buitenwereld lang niet altijd zichtbaar is.

De wethouder komt aan het woord over de complexe problematiek die armoede is en dat bestrijding ervan niet eenvoudig is. Armoede is voor veel mensen een langetermijnprobleem. Er zijn een aantal maatregelen die armoede kunnen verlichten, maar het is geen definitieve oplossing om uit de armoede te geraken. Volgens de wethouder laten we mensen wegzinken in de armoede, dat is inherent aan het systeem. Een stad alleen kan dit niet oplossen.

Een hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit dat de jongere generatie vaak een stukje armoede overerft. Groningen was tot aan de 20e eeuw dankzij de landbouw en de rentenierende boeren een rijke stad. Groningen verviel tot armoede doordat ze geen nieuwe nijverheid naar de stad kon halen.

Gea van de Weggeefwinkel Vinkhuizen geeft mensen weer een stukje plezier. Mensen kunnen daar terecht voor spulletjes, speelgoed en kleding en een bak koffie en een praatje.

De documentaire van Colin Mooijman is een must see. Hij stelt belangrijke vragen over een groot maatschappelijk probleem. Ook zijn er adembenemende dronebeelden te zien van de stad in vogelvlucht.

De documentaire is gratis te zien op YouTube.