24 uur Forum – Opening van het Forum | Forum Groningen

Jakob zegt:

“De architectuur van het gebouw is overweldigend en tot op het kleinste detail goed doordacht en uitgevoerd. Het publieke gedeelte vormt het hart van het gebouw: een stapeling van ontmoetingsplekken die op elke verdieping toegang geven tot fascinerende culturele, kunstzinnige en technologische werelden.”


De dag die je wist dat zou komen: de opening van het Forum Groningen, het nieuwe grandioze cultuurcentrum van stad en ommeland. Komende vrijdag 29 november gaat het gebouw open voor het publiek met een groots, 24-uur durend openingsfeest waarin je het architectonische pronkjewail kunt gaan ontdekken en kennis kunt maken met alles wat het gebouw te bieden heeft: van bibliotheek tot bioscoop en van dakterras tot kinderwonderland. Ik nam voor Filter alvast een kijkje en omdat 24 uur lang cultuur proeven zelfs voor de meest doorgewinterde cultuurfan wel wat veel van het goede is, heb ik alvast gefilterd wat de moeite waard is.

Voor iedereen
Het gebouw (10 verdiepingen, 24 uur lang)

De architectuur van het gebouw is overweldigend en tot op het kleinste detail goed doordacht en uitgevoerd. Het publieke gedeelte vormt het hart van het gebouw: een stapeling van ontmoetingsplekken die op elke verdieping toegang geven tot fascinerende culturele, kunstzinnige en technologische werelden. Het is een open ruimte met aan beide kanten gigantische glazen panelen die het gebouw verbinden met de rest van de stad. Een van mijn favoriete plekken is het dakterras vanwaar je 360 graden uitzicht hebt op de mooiste plek van Nederland (hier komt later ook een openluchtbioscoop). Tijdens de opening kun je overal gratis in en stap je van de ene verbazing in de andere (uitgezonderd de expositieruimte en het museum Story World die pas begin volgend jaar open gaan).

Voor de filmfanatici
Slow TV (Camera 3 & 4, vrijdag 23:00 – 3:00 uur)

Even weg van het feestgedruis, met vermoeide benen en een vol hoofd van de culturele ontdekkingstocht en met hese stem uit de Grease sing-along gekomen biedt het Forum gelukkig een rustpunt. In twee zalen van de nieuwe bioscoop kun je je overgeven aan het betere onthaasten. Maak kennis met Slow TV: opnames van volstrekt saaie, zo niet slaapverwekkende en in het dagelijks leven onopvallende situaties en bezigheden zoals breien en treinreizen krijgen op het grote scherm onvermoede, epische proporties. Hierdoor ga je net even anders gaat kijken naar de wereld om je heen. Als je door de verveling heen bent kom je in een meditatieve staat. Misschien droom je zelfs wel even weg. Dat is niet erg. Hoe fijn is het om even helemaal niks te hoeven. Go slow!

Voor de literatuurliefhebbers
Schrijvers in het wild (Leesplein en op verschillende locaties, zaterdag 13:00 – 17:00 uur)

Op zaterdagmiddag heb je de kans om je favoriete schrijver te ontmoeten, of als die er niet is dan zijn er in ieder geval onder andere Ronald Giphart, Nico Dijkshoorn, Ellen Deckwitz en Özcan Akyol. Je kunt workshops volgen, interviews bijwonen, of je boek laten signeren en met je literaire held(in) op de foto (alles voor The Gram!).

Voor de mensenmensen
Human Library Late Night edition (Leesplein, vrijdag 22:00 – 1:00 uur)

Het Forum is een ontmoetingsplek waar in vele media interessante verhalen verteld worden en je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Tijdens het openingsfeest kun je in gesprek komen met onbekende mensen met onvermoede verhalen. Laat je verrassen en onderzoek je eigen vooroordelen over bijvoorbeeld een sekswerker, drugsgebruiker, of dakloze. Door in gesprek te komen met mensen die je in je dagelijks leven niet zo snel zou tegenkomen, of die je (als je eerlijk bent) liever niet zou willen tegenkomen, kun je je eigen blikveld verruimen en de ander leren begrijpen. We zijn tenslotte allemaal net mensen.

Voor de tech nerds en de (toekomst)makers
VR / Fablab / Remake  (Smartlab, vrijdag 17:30 – 00:00 uur, zaterdag 10:00 – 17:00 uur)

Hier kun je als tech nerd je hart ophalen aan Virtual Reality (VR), 3D scannen en printen, programmeren en games. Als je meer wilt leren over de mogelijkheden van nieuwe technologie en de impact ervan op de samenleving, dan is dit waar je moet zijn. Geek alert!

Op de site van het Forum kun je het volledige programma terugvinden. En bekijk hieronder nog wat foto’s die Timmy maakte tijdens de persrondleiding!

24 uur Forum – Opening van het Forum
 vrijdag 29 en zaterdag 30 november
 gratis
 Forum Groningen
 Facebook