A Hidden Life | Forum Groningen

Jakob zegt:

“In zijn kenmerkende camerastijl contrasteert Malick de welhaast pastorale rust en harmonie van het familieleven in de idyllische natuur van het Oostenrijkse Radegundgebergte met de gruwel van de Tweede Wereldoorlog.”


In zijn kenmerkende camerastijl contrasteert Malick de welhaast pastorale rust en harmonie van het familieleven in de idyllische natuur van het Oostenrijkse Radegundgebergte met de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Zo krijg je als toeschouwer een inkijkje in de ervaring van verscheurdheid van het hoofdpersonage Franz die, om morele redenen, dienst in het Oostenrijkse leger weigert – een daad van verraad waar de doodstraf op staat. Hij is als een moderne Jezusfiguur verscheurd tussen, aan de ene kant, de wil om zijn gevoel te volgen en het goede te doen voor de mens, en, aan de andere kant, de moeite om zichzelf staande te houden in een vijandige wereld die dat afkeurt.

De film houdt je, ondanks de historische setting, ook een zeer actuele spiegel voor: stel ik mij moreel superieur op en trek ik me terug in de bubbel van mijn eigen gelijk (als het gaat om bijvoorbeeld klimaatproblematiek, migratie, sociale ongelijkheid, etc.), of stel ik me nederig op en sta ik open voor de overtuigingen van anderen? En nog belangrijker: kan en durf ik te handelen in overeenstemming met mijn principes, in plaats van aan de zijlijn zelfgenoegzaam commentaar te leveren op de actualiteit?

Overigens is de film in werkelijkheid een stuk minder stichtelijk dan ik het hier doe voorkomen. De stijl van de film is contemplatief en audiovisueel indrukwekkend, waardoor je als kijker genoeg vrijheid krijgt om voor jezelf te bepalen wat de essentie is van de zoektocht van Franz – en daarmee die van jezelf als kijker en als mens. De film vraagt daarmee wel wat van je eigen verbeeldingskracht en inlevingsvermogen (en met 173 minuten speelduur ook iets van je uithoudingsvermogen), maar het is het waard!

A Hidden Life
 vanaf donderdag 6 februari
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen