A White, White Day | Forum Groningen

Jakob zegt:

“De film vergroot deze emoties sterk uit in een verhaal dat haast uit de bocht vliegt, maar juist door de uitvergroting kunnen we als kijker beter en intenser ervaren en hopelijk enigszins begrijpen wat rouw betekent, hoe verlammend en vernietigend het verlies is voor de rouwende.”


De IJslandse film A White, White Day (Hlynur Pálmason) maakt het rouwproces van een weduwnaar met het hele scala aan bijbehorende emoties – ontkenning, boosheid, verdriet, en berusting – pijnlijk invoelbaar voor de kijker. De film vergroot deze emoties sterk uit in een verhaal dat haast uit de bocht vliegt, maar juist door de uitvergroting kunnen we als kijker beter en intenser ervaren en hopelijk enigszins begrijpen wat rouw betekent, hoe verlammend en vernietigend het verlies is voor de rouwende.

De film werkt effectief met het contrast tussen de twee hoofdpersonages: de ruwe norsheid van de opa Ingimundur (briljant gespeeld door Ingvar Sigurðsson) en de welhaast engelachtige jeugdigheid van zijn kleindochter Salka (vertolkt door een betoverende Ída Mekkín Hlynsdóttir). De opa is na het overlijden van zijn vrouw, zoals zijn kleindochter zegt, nogal een rotzak. Maar de kracht van de film is dat we desondanks toch helemaal met hem mee kunnen voelen en ons kunnen inleven in zijn innerlijke strijd. Je gaat als kijker zijn verscheurdheid meevoelen, met één been in het verleden staand (de rouw) en met het andere in het heden en op de toekomst gericht (de liefde voor zijn kleindochter).

Ingimundur heeft de dood van zijn vrouw nog allerminst verwerkt. Het verleden leeft nog in hem, als herinneringen, levendig als een home video. Hij laat het verdriet om het verlies nog niet toe en dit kropt zich in hem op en transformeert tot woede op alles en iedereen om hem heen. De film laat vervolgens op vakkundige wijze – subtiel en onderhuids, langzaam maar zeer zeker – de spanning oplopen totdat de film een climax en Ingimindur catharsis bereikt. Ook zo benieuwd hoe het afloopt? Kijken dus!

A White, White Day
 vanaf donderdag 13 februari
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen