Alien: The Director’s Cut | Forum Groningen

Bennet zegt:

“Ripley, gespeeld door Sigourney Weaver, is een proactieve en pragmatische overlever die de problematiek van de standaard ‘final girl’ in slashers uitdaagt. Alien is een uitstekende film om te zien in het Forum tijdens deze Internationale Vrouwendag.”


Het is meer dan veertig jaar geleden dat Alien uitkwam en nog steeds is de film vers en vernieuwend. De bemanning van het ruimte-sloepschip Nostromo wordt opgejaagd door een verschrikkelijk ruimtewezen. Het verhaal is duidelijk geïnspireerd door andere verhalen (de Coeurl van SF-schrijver A.E. van Vogt en Terrore nello spazio uit 1965 (kijken voor die geweldige ruimtepakjes!) onder andere), maar de opbouw van atmosfeer en spanning is ongeëvenaard.

Er is geen CGI die de film gedateerd maakt, fysieke props zien er nu even goed uit als in de jaren tachtig. Ook de angst die de acteurs vertonen is in sommige gevallen echt (in een beroemde scène wisten de acteurs niet wat er ging gebeuren).

De rollen zijn genderneutraal geschreven (de karakters refereren aan elkaar met achternaam) waardoor de film nog steeds modern aanvoelt. Ripley, gespeeld door Sigourney Weaver, is een proactieve en pragmatische overlever die de problematiek van de standaard ‘final girl’ in slashers uitdaagt. Alien is een uitstekende film om te zien in het Forum tijdens deze Internationale Vrouwendag.

Het Forum vertoont de director’s cut gerestaureerd in 4K. Deze editie is meer een alternatieve versie dan een normale director’s cut. Ridley Scott was tevreden met de originele versie, maar de studio wilde iets nieuws. Als je de film na 2000 hebt gezien is er een grote kans dat je de director’s cut hebt gezien. Een kleinere kans dat je deze film in 4K op het grote scherm hebt gezien. Ik heb die mogelijkheid nooit gehad en dankzij Internationale Vrouwendag kan ik eindelijk een van mijn favoriete horrors in een bioscoopzaal zien.

Alien: The Director’s Cut
 zondag 8 maart, 21:00
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren en studenten)
 Forum Groningen