Aquarela | Forum Groningen

Jakob zegt:

“Aquarela is een audiovisueel meesterwerk dat je de brute, bedreigende kracht van water laat voelen. Regisseur Victor Kossakovsky overweldigt je zintuigen met indringende, kleurrijke beelden en een imponerende soundtrack.”


Aquarela is een audiovisueel meesterwerk dat je de brute, bedreigende kracht van water laat voelen. Regisseur Victor Kossakovsky overweldigt je zintuigen met indringende, kleurrijke beelden en een imponerende soundtrack. Wondermooie, abstracte, schilderachtige beelden prikkelen je ogen, terwijl oorverdovende heavy metal van Apocalyptica je oren priemt.

Traditionele natuurdocumentaires (van het soort van BBC’s Earth) leiden nogal eens aan Disneyficatie: ze tonen je vooral de schoonheid van de natuur en worden (middels voice-over) verteld als een meeslepend, romantisch verhaal waarnaar je vanuit je luie stoel ter vermaak kunt kijken. Aquarela daarentegen laat je de natuur, in dit geval het element water, zintuiglijk en ongefilterd ervaren. Dit werkt overdonderd en ontzagwekkend. Subliem is het, de schoonheid van het afschrikwekkende. De film doordringt je ervan wat de natuur in werkelijkheid is: onverschillig voor de mens en oncontroleerbaar. Smeltende ijskappen, tropische stormen en overstromingen hebben impact op onze leefwereld en als het erop aankomt, staan we er machteloos tegenover. De mens wordt in de film terugverwezen naar diens nederige plek.

De mens lijdt nogal eens aan een gebrek aan voorstellingsvermogen als het gaat om abstracte, wereldwijde problemen zoals de opwarming van de aarde. Iets dat zo groot en onoverzichtelijk is als het klimaatprobleem, en meestal (gelukkig) ver van zijn of haar bed staat, is moeilijk voor te stellen voor een mens. Zo kan hij in ontkenning blijven leven en zijn gedrag blijft hetzelfde. We hebben kunst nodig om hier verandering in te brengen. Kunst kan je op een nieuwe, andere manier naar de wereld doen kijken, waardoor je kunt veranderen van beleving en opvatting. Aquarela doet precies dit en is het daarom meer dan waard om te beleven.

Ga dit ervaren op een zo groot mogelijk scherm met zo goed mogelijk geluid (bijvoorbeeld in het Forum Groningen). Het is zinloos dit te bekijken op je telefoon of tablet. Je moet dit ondergaan, je erin onderdompelen.

Aquarela
 vanaf donderdag 2 januari
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen