Arrival op de cultuuragenda van FIlter Groningen

Arrival (Pathé)

Twaalf buitenaardse ruimteschepen landen op twaalf ogenschijnlijk willekeurige plekken op aarde. De mysterieuze eivormige objecten blijven vlak boven de grond zweven zonder enige actie te ondernemen. Het duurt niet lang tot er een globale massahysterie uitbreekt en er een internationale noodtoestand wordt uitgeroepen. In opdracht van de Amerikaanse overheid worden de linguïst Louise Banks (Amy Adams) en de natuurkundige Ian Donnelly (Jeremy Renner) naar het dichtstbijzijnde ruimteschip gestuurd om contact te leggen met de buitenaardse wezens.

Arrival is een sciencefictionfilm die drama en mysterie verkiest boven actie en spektakel. Waar de meeste invasiefilms zoals Independence Day ontaarden in een lange aaneenschakeling van epische luchtgevechten, richt regisseur Villeneuve zich met zijn film op een veel persoonlijker verhaal over een stel wetenschappers dat bewapend met hun taal en kennis op zoek gaat naar antwoorden.

De film schotelt de kijker grote vragen voor als: Hoe gaan we om met onze angst voor het onbekende? En communiceer je met woorden of met daden? Arrival is ideeënsci-fi in de traditie van klassieke sciencefictionschrijvers zoals Arthur C. Clarke en Isaac Asimov, waarbij de vrijheid van het genre wordt gebruikt om filosofische en ethische vragen te stellen over de menselijke natuur.

Arrival zal sciencefictionliefhebbers een welkome afwisseling en de nodige diepgang bieden binnen een genre dat vooral bestaat uit spectaculaire blockbusters. Voor andere filmliefhebbers is dit een goede reden om weer eens een film te proberen uit een genre dat ze normaliter vermijden.

V.a. donderdag 10 november
€ 10,50
Pathé