Boek & Film: Tonio op de cultuuragenda van Filter Groningen

Boek & Film: Tonio (Groninger Forum)

Grofweg vier jaar geleden las ik Tonio, de roman van A.F.Th. van der Heijden over zijn overleden zoon. Tonio is nu verfilmd en ik zag de film in het Groninger Forum.

Normaal stoor ik me behoorlijk aan Nederlandse films. Er is iets aan de hand met het acteerwerk, waardoor ik me amper aan een gevoel van nepte kan onttrekken. Bij Tonio echter kostte het me nog geen kwartier om te wennen aan de acteurs.

Tonio’s fatale fietstocht wordt in de roman prachtig verbonden met de Griekse tragedie waarin Orpheus een laatste poging onderneemt Eurydice uit de onderwereld te redden. Tonio’s vader fietst (in een soort droomsequentie slash gedachte-experiment) achter Tonio aan, in een nutteloze poging hem te redden. Deze scène maakt op het grote scherm een nog grotere impact en is wat mij betreft het mooiste moment van de film.

Filmjournalist Harry Peters leidt Tonio in tijdens Boek & Film op 10 november. Dus als je van plan bent de film te kijken, is dit een bij uitstek geschikt moment.

Op 27 november is Van der Heijden overigens in Groningen. Hij heeft de pen alweer een tijdje opgepakt na Tonio en spreekt in Der Aa-kerk over zijn nieuwe roman Kwaadschiks.

Donderdag 10 november, 14:00
€ 7,50
Groninger Forum