Cinema Kinski: Psychedelic Cinema | Grand Theatre

Saskia zegt:

“Tijdens Cinema Kinski wordt er een drieluik vertoond met als thema psychedelische cinema en de aftrap is voor de cult-western El Topo van Alejandro Jodorowsky. Een vreemdere western zal je wellicht nooit tegenkomen.”


Het Grand Theatre begon ooit als een bioscoop en nu zijn er weer films te zien in de gloednieuwe Cinema Kinski, een nieuw initiatief van de organisatie achter Kino Klandestino en Zienemaan & Sterren. Goed nieuws, want deze week werd bekendgemaakt dat er met Zienemaan & Sterren gestopt wordt.

Maandag 25 maart, 19:30: El Topo (Alejandro Jodorowsky)

Tijdens Cinema Kinski wordt er een drieluik vertoond met als thema psychedelische cinema en de aftrap is voor de cult-western El Topo van Alejandro Jodorowsky. Een vreemdere western zal je wellicht nooit tegenkomen. El Topo valt onder de zogenaamde acid westerns. Er is aandacht voor metafysica en de film is opgebouwd uit fragmentarische verhalen met Bijbelse titels. Je ziet een bizarre mix van beklemmende beelden van droge eindeloze vlaktes, extreem veel geweld en knalrood nepbloed. De revolverheld uit het verhaal, die ineens niet meer zijn kind achterop zijn paard heeft, is een persoon die heel abstract blijft. Niet voor niets is het een cultfilm met volop bizarre gebeurtenissen en dito personages. Tarentino zal er zeker door geïnspireerd zijn. Regisseur Jodorowsky werd later scriptschrijver van de succesvolle westernstrip Bouncer.

Dinsdag 26 maart, 19:30: The Substance: Albert Hofmann’s LSD (Martin Witz)

Als je net bent bijgekomen van El Topo kun je een dag later alweer terecht in de filmzaal van Kinski in het Grand Theatre voor The Substance: Albert Hofmann’s LSD. De tweede film in het kader van de psychedelic cinema is een boeiende documentaire over de geschiedenis van LSD. In 1943 werd LSD ontdekt door de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann. LSD werd al snel een wondermiddel voor psychiatrische patiënten die kampten met een depressie (binnenkort start het UMCG weer met een behandeling met paddo’s in de strijd tegen depressie). LSD zou een gunstige uitwerking hebben en de creativiteit stimuleren. Al snel krijgt het leger interesse in het tripmiddel. De CIA had een geheim programma, getiteld MK Ultra, dat gebruikmaakte van tripmiddelen. Schrijver Timothy Leary speelde een belangrijke rol bij de introductie van LSD in de kunst- en muziekwereld. In korte tijd werd het middel razend populair, om daarna door de overheid verboden te worden. Bijzonder is wel dat de destijds hoogbejaarde Hofmann zelf dikwijls aan het woord komt in de documentaire.

Woensdag 27 maart, 19:30: Bain Damage i.s.m. Straight to Video (Frank Henenlotter)

Heimwee naar de good-old VHS-band? Waarschijnlijk niet, maar toch is het woensdag tijd voor een stukje nostalgie, want de eighties-horrorcomedy Brain Damage wordt toch echt vertoond op VHS. Het is zo’n heerlijk jaren tachtig cultvehikel met eigenlijk tenenkrommende special effecten. Slecht acteerwerk en een maf verhaal zijn de kostbare ingrediënten om een cultstatus te verkrijgen. De wat ongebruikelijke hoofdpersoon is een pratende parasiet die psychedelische drugs in het hoofd van Brian spuit. Brian geniet aanvankelijk wel van alle hallucinaties die hij krijgt, maar de parasiet verwacht wel een tegenprestatie van hem…

Cinema Kinski: Psychedelic Cinema
 maandag 25 t/m woensdag 27 maart, 19:30
 8,50 • 20 (passe-partout) • kaartje kopen
 Grand Theatre
Facebook