Demon Slayer The Movie: Mugen Train | Forum Groningen

Regina zegt:

“De dynamiek in zowel de verhaallijn als in de montage heeft me verrast. Als je stil blijft staan lijkt de tijd aan je voorbij te gaan maar op het moment dat je echt stil staat ben je ook in beweging. ‘Mugen Train’ als een soort ontdekkingsreis naar je volle potentie.”


Hoe voelt het als je in het diepe van je onderbewustzijn duikt en dat je merkt dat er nog iemand is die daar rondwandelt? Wat gebeurt er als jouw droom de werkelijkheid lijkt te beïnvloeden? En diezelfde droom tevens een mooie herinnering is waar je altijd wil blijven?

Je vergeet bijna dat er ook nog een verhaallijn zit in het visuele spektakel van Haruo Sotozaki’s Demon Slayer (Kimetsu no Yaiba) The Movie: Mugen Train. Maar tegelijkertijd is het inhoudelijke verhaal de leidraad voor de vorm en zijn de karakters weloverwogen, tot in detail aandachtig uitgewerkt.

Demon Slayer is een Japanse manga strip waar naast een – zeer succesvolle – televisieserie nu ook een film van is verschenen. Tanjiro Kamado, een zachtaardige jongen ontdekt bij thuiskomst dat zijn gehele familie is vermoord door demonen. Op zijn kleine zusje Nezuko na, zij is tijdens deze aanval in een demon veranderd. Ogenschijnlijk onschuldig maar met duistere krachten. Een meisje met schattige, grote roze ogen en een drang naar bloed. De toon is gezet. Samen met zijn vrienden Zenitsu en Inosuke springt hij aan boord op de Mugen Train, de trein die nooit stopt. Hier verenigen ze hun krachten met de machtigste zwaardvechter van de demonenjagers, de ‘vuurpilaar’ Kyojuro Rengoku. Met z’n allen willen ze de demon aan boord van de ‘Mugen Train’ verslaan. Ondertussen is de trein op weg naar zijn ondergang met veel passagiers aan boord.

Wat volgt is een kleurrijk, zeer mooi getekend schouwspel van verschillende karakters en achtergronden op een steeds maar doordenderende trein. Gepositioneerd op het voorste treinstel staat Enmu, een androgyn, charismatisch wezen met een donker gewaad, helderblauwe grote ogen en zwart haar. Een demon die zijn weerga niet kent, betoverend en beangstigend tegelijk. Met in ‘haar’ stem een kalmte die vol overtuiging een zelfverzekerde kracht uitstraalt.

De muziekkeuze lijkt random maar zit vol contrast. Specifieke eigenschappen van de personages worden benadrukt doordat de emoties sterk uitvergroot worden. Dat deze eigenschappen ook je kracht zijn is een soort onderliggende sudderende laag waarvan het vuurtje steeds wat hoger wordt gezet.

Een stuiterbal met een varkenskop als masker heeft ogen die voor de kijker niet zichtbaar zijn waardoor hij als ongeleid projectiel met stoom uit de neusgaten door het beeld beweegt. Maar niets is wat het lijkt. Daar waar je vechtlust je kracht kan zijn is het ook goed je grens te verleggen en stil te durven zijn. Goed en kwaad kunnen elkaar zijdelings raken.

De dynamiek in zowel de verhaallijn als in de montage heeft me verrast. Als je stil blijft staan lijkt de tijd aan je voorbij te gaan maar op het moment dat je echt stil staat ben je ook in beweging. ‘Mugen Train’ als een soort ontdekkingsreis naar je volle potentie. En de dromen? Wakker worden met je ogen dicht blijkt de sleutel tot verandering.

Demon Slayer The Movie: Mugen Train
vanaf woensdag 9 juni
11 (regulier) • 9 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen