Do The Right Thing | Groninger Forum

Filmcurator Derek Boudewijn Filmcurator Derek zegt:

“Do The Right Thing is een belangrijke film binnen de filmgeschiedenis en de Amerikaanse cultuur, en de politieke boodschap van Spike Lee moet zeker niet onderschat worden. Ik kan daarentegen ook genieten van de excentrieke personages, de prachtige kleurrijke cinematografie en de heerlijke old-school hiphopsoundtrack.”


“Fight the power. We’ve got to fight the powers that be.”

Het is 1989 en de heetste dag van het jaar in Bedford-Stuyvesant, Brooklyn. Radio Raheem loopt door de straten en blaast muziek van Public Enemy uit zijn boombox. Een brandweerkraan wordt opengedraaid om voor de nodige verkoeling te zorgen. Drie oude mannen vertellen elkaar sterke verhalen onder het genot van een biertje.

In eerste instantie lijkt Do The Right Thing een humoristische blik in het dagelijkse leven in deze voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk. Een wijk die bewoond wordt door kleurrijke personages die het, ondanks de raciale ongelijkheid en discriminatie, naar hun zin lijken te hebben binnen deze gemeenschap. Maar naarmate het steeds warmer wordt, lopen de gemoederen bij de bewoners hoog op. In de plaatselijke pizzeria ontstaat er een discussie over de vele foto’s van Italiaans-Amerikaanse bekendheden die er aan de muur hangen. De eigenaar is trots op deze personen en op zijn Italiaanse afkomst. Echter, sommige bewoners vinden dat er foto’s van Malcolm X en Martin Luther King zouden moeten hangen, omdat de pizzeria in een zwarte wijk gelegen is. Dit akkefietje resulteert uiteindelijk in het in brand steken van de pizzeria, rellen tussen de blanke en zwarte bewoners en politiegeweld.

De film zorgde in 1989 voor veel controverse omdat een deel van de (voornamelijk blanke) Amerikaanse critici en politici vonden dat de film aanzet zou geven tot rassenrellen. Dit viel uiteindelijk allemaal wel mee. Spike Lee belicht hier bovenal de Afro-Amerikaanse gemeenschap zelf en niet zozeer de relatie tussen blank en zwart. En in de gevallen dat dat wel gebeurt zijn er altijd twee kanten aan het verhaal, die ook allebei verteld worden.

Do the Right Thing is een belangrijke film binnen de filmgeschiedenis en de Amerikaanse cultuur, en de politieke boodschap van Spike Lee moet zeker niet onderschat worden. Ik kan daarentegen ook genieten van de excentrieke personages, de prachtige kleurrijke cinematografie en de heerlijke old-school hiphopsoundtrack. Een goede keuze van het Groninger Forum voor hun serie ‘Mijlpalen film’. Jos van der Burg van het Parool en de Filmkrant zal met zijn inleiding de film nog van de nodige context voorzien.

do the right thing
 maandag 24 april, 19:00
 9,50
 Groninger Forum