Docu-december: 3 documentaire tips van Dian

Televisiekijken in december en kerstfilms gaan hand in hand. Iedere avond wordt er minimaal één kerstfilm uitgezonden en de top 10 van films op Netflix bestaat voor een groot deel uit Santa Claus en Christmas films. Vanwege de overvloed aan kerstfilms heb ik in december ook wel eens behoefte aan iets anders. Daarom roep ik december uit tot docu-december: een maand vol inspirerende, verdiepende of confronterende documentaires. Hieronder deel ik drie documentaire tips waarvan je na het kijken zult begrijpen waarom iedereen zegt dat “dit een documentaire is die je gezien moet hebben”.

The Social Dilemma (Netflix)

“Never before have a handful of tech designers had such control over the way billions of us think, act, and live our lives.”

Sinds het kijken van deze documentaire, heb ik een applimiet ingesteld voor Instagram, Facebook en Twitter. Ik maakte me nooit echt druk om de gevaren en gevolgen van social media, maar The Social Dilemma op Netflix laat een andere kant van de digitale wereld zien. In de documentaire wordt haarfijn uitgelegd hoe de verdienmodellen van grote techbedrijven zoals Facebook en Google werken en waarom het zo verslavend is voor de gebruikers om te blijven scrollen op social media. Voormalige medewerkers van techbedrijven komen aan het woord en kijken kritisch naar hun zelfgebouwde social mediaplatforms. Om de enorme impact en ethische bezwaren van social media te begrijpen, is deze documentaire een must-see.

Oproerkraaiers (VPRO)

“Je vindt ze misschien irritant of vervelend, maar ze zijn ook het bewijs van onze vrijheid.”

In Oproerkraaiers duikt Sunny Bergman in de wereld van het hedendaags activisme. Wie zijn de activisten die het afgelopen jaar de straat op gingen en vooral: wat drijft hen? Om hierachter te komen kijkt Bergman onder andere mee tijdens demonstraties van boeren, klimaatactivisten en Black Lives Matter-demonstranten. De documentaire geeft een interessant beeld van hedendaags activisme, de oproerkraaiers, en hun invloed op de samenleving. Nog meer zien van Sunny Bergman? Haar eerdere documentaires Sletvrees? (2013) en Wit is ook een kleur (2016) zijn ook aanraders.

Louis Theroux: Life on the Edge (BBC)

“There’s a pleasure in seeing someone do something really weird. The reason it’s funny is because you’re thinking, ‘That’s not me, and I would never think that’. But in a deeper way, that is all of us.”

Ik ben groot fan van Louis Theroux. Bijna alle Theroux-documentaires van de afgelopen 25 jaar heb ik gezien. In de nieuwste vierdelige documentaireserie, Life on the Edge, interviewt Theroux mensen die hem het meeste zijn bijgebleven uit 25 jaar aan documentaires maken. Zo neemt hij in de eerste aflevering van de serie contact op met Mike Cain, die hij voor het eerst sprak in de jaren negentig. Cain verhuisde destijds samen met zijn gezin naar Idaho en bereidde zich voor op een, naar eigen zeggen, onoverkomelijke oorlog met de overheid. Nu, meer dan twintig jaar later, blikken Theroux en Cain samen terug en bespreken ze de huidige situatie.

Vervelen hoeven we ons dus niet deze maand, er is nog een wereld aan niet-bekeken documentaires. Alhoewel er natuurlijk ook niks mis is met een avondje Friends of The Walking Dead.