Echo | Forum Groningen

Jakob zegt:

“Tragische en droogkomische taferelen wisselen elkaar af; de film is hartverwarmend en vervolgens juist wrang. Knap hoe de film uiterst precies en in no time een heel scala aan emoties weet op te roepen. Fijne filmkerst!”


Echo (Bergmál) is de meest bijzondere kerstfilm die je zult zien dit jaar. Kerst is traditioneel een moment van bezinning waarin we terugblikken op het afgelopen jaar: hoe staan we ervoor, wat hebben we bereikt, wie moeten we missen, wat nemen we ons voor anders te gaan doen? In de geest van kerst maakte regisseur Rúnar Rúnarsson een filmische bezinning op het hedendaagse IJslandse leven, gefilmd in 56 fraai gestileerde tableaux vivants.

Centraal staat de kerstgedachte van samen zijn, of juist het gemis hiervan. Kerst draait om hoe we ons tot elkaar verhouden als medemensen, vrienden en familie – liefdevol of vijandig? Zo houdt de regisseur ons een spiegel voor: kijk eens hoe we met elkaar omgaan. Sta er eens even bij stil (in ieder geval zo lang de film duurt) dat het leven niet zo vanzelfsprekend is, dat je het eigenlijk nog niet zo slecht getroffen hebt. Maar voordat dit een al te stichtelijk stuk wordt, zal ik afsluiten met je te vertellen wat deze film zo goed maakt.

Rúnarsson toont zich een meesterlijke verhalenverteller met zijn ultrakorte scènes. In elk shot val je middenin een verhaal. Maar in zeer korte tijd geeft de film je de nodige informatie om te snappen wat er zich afspeelt, welke geschiedenis eraan voorafgegaan is en welke dramatiek er in een voorval besloten ligt. De film vertelt subtiel – in gebaren, blikken, hoe karakters zich letterlijk (in de compositie van het shot) en figuurlijk tot elkaar verhouden – en soms heeft de regisseur niet eens woorden nodig om je als kijker intens te laten meeleven en -voelen. Tragische en droogkomische taferelen wisselen elkaar af; de film is hartverwarmend en vervolgens juist wrang. Knap hoe de film uiterst precies en in no time een heel scala aan emoties weet op te roepen. Fijne filmkerst!

Echo
 vanaf donderdag 12 december
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen