Freaks en Noordelijk FIlmfestival op de cultuuragenda van Filter Groningen

Freaks (Noordelijk Filmfestival)

Als onderdeel van het programma The Classic Show of Shows, dat zich richt op honderd jaar vaudeville, circus en variété, vertoont het Noorderlijk Film Festival eenmalig deze spraakmakende zwart-wit horrorfilm uit 1932.

Freaks speelt zich af in het circus en vertelt een klassiek verhaal van list en bedrog. Samen met haar vriend en ‘sterke man’ Hercules smeedt de trapezeartieste Cleopatra een plan om een circusdwerg, die onlangs rijk is geworden door een erfenis, zijn geld afhandig te maken. Het idee is om hem te verleiden, met hem te trouwen en vervolgens te vergiftigen. De vele avances van de knappe trapezeartieste wekken echter al snel argwaan bij de andere mismaakte verstotelingen die werkzaam zijn in het circus.

De film is een cultklassieker waarin de freaks zelf de show stelen. Denk aan een menselijk rariteitenkabinet bestaande uit dwergen, Siamese tweelingen, bebaarde vrouwen en mensen met te veel of te weinig ledematen. Regisseur Tod Browning, die zelf in zijn jeugd enkele jaren in het circus werkte, heeft ervoor gekozen om lichamelijk gehandicapte mensen zonder enige acteerervaring in te huren. Hoewel de aanstootgevende titel misschien anders doet vermoeden, wordt deze groep van mismaakten en misvormden met respect behandeld.

Freaks is geen choquerende exploitatiefilm, maar een bijna documentaire-achtige film die de schoonheid en menselijkheid van deze door de maatschappij verafschuwde minderheid tracht te portretteren. Dit wordt ten eerste duidelijk door het acteerwerk van de niet-professionals dat, zeker voor een vroege geluidsfilm, natuurlijk en realistisch overkomt. Ten tweede schildert de regisseur juist de normaal uitziende Cleopatra en Hercules af als onmenselijke monsters die moord en bedrog niet uit de weg gaan.

Met zijn sociaal-maatschappelijke boodschap over oppervlakkige stereotypering en sociale acceptatie houdt deze film de kijker een kritische spiegel voor. Daarmee is deze onconventionele horrorfilm 85 jaar na dato nog steeds relevant.

Vrijdag 11 november, 22:15
€ 9,50
Noordelijk Filmfestival