Free Fire | Pathé

Filmcurator Jorine zegt:

“Een lang verhaal kort: je weet nooit wat je krijgt met Ben Wheatley, maar in het geval van Free Fire is het de gok meer dan waard.”


Wie geen zin heeft in moeilijke, trage arthouse moet absoluut naar Free Fire. Zoals de Filmkrant het omschrijft: ‘een anderhalf uur durende schietpartij’, maar dan wel eentje onder leiding van de onvoorspelbare Britse cultregisseur Ben Wheatley, uitgevoerd door een sterrencast.

Brie Larson, Oscarwinnares voor haar hoofdrol in het drama Room, Sam Riley, bekend van Anton Corbijn’s Control, Cillian Murphy, hoofdrolspeler uit de Netflix-serie Peaky Blinders en Micheal Smiley, de Noord-Ierse vertaling van Tim Roth, dragen stuk voor stuk hun memorabele steentje bij. Opvallende naam in het geheel is toch wel die van executive producer Martin Scorsese. Hij fungeert wellicht als het opstapje dat regisseur Ben Wheatley nodig heeft om van cult- naar Hollywoodregisseur te transformeren. Zoals De Filmkrant Free Fire omschrijft: ‘Ben Wheatley doet een serieuze gooi naar de mainstream met Free Fire, een heerlijk chaotische, dikwijls hilarische en stiekem politieke schietfilm.’

Een cultheld kan je Ben Wheatley ondertussen wel noemen. Al zijn films zagen in Nederland het levenslicht tijdens het International Filmfestival Rotterdam, ongeacht hoe slecht sommige ook waren. De voorganger van Free Fire, High-rise, was ondanks de prachtige surreële setting van een utopisch en futuristisch flatgebouw een film die verhaaltechnisch volledig ontspoorde. Ook Kill List was zo’n absurde film in de vervelende zin van het woord. Gelukkig staan daar een aantal zeer goed gelukte en prachtig eigenzinnige films tegenover. Zo vallen Sightseers en zijn debuut Down Terrace absoluut binnen het positieve spectrum van de aanduiding ‘absurd’.

Een lang verhaal kort: je weet nooit wat je krijgt met Ben Wheatley, maar in het geval van Free Fire is het de gok meer dan waard. De film draaide onlangs op Imagine Film Festival waar hij werd aangeduid als “Reservoir Dogs meets The Hateful Eight, een uitzinnige, vlotte actiefilm met een geweldige cast.” Begin dit jaar tijdens het International Filmfestival Rotterdam tipte curator Derek Free Fire ook al. Na furore in het festivalcircuit, brengt Pathé de mainstream cultklassieker nu eindelijk regulier uit.

free fire
 vanaf donderdag 27 april
 10,50
 Pathé Groningen