Get Out | RKZ Bios

Filmcurator Derek Boudewijn Filmcurator Derek zegt:

“Get Out is een originele horrorsatire met een sociaal-maatschappelijke boodschap, waarmee Peele de mythe van het post-raciale Amerika probeert te ontkrachten.”


Voor het eerst op visite gaan bij je toekomstige schoonouders kan voor iedereen ongemakkelijk zijn. Wanneer je zwart bent, in Amerika woont en bij de welgestelde ouders van je blanke vriendin op de koffie moet, kan dat ongemak verder gaan dan enkel kruisverhoren en doodvallende tafelgesprekken.

Voor het hoofdpersonage Chris lijkt dat ongemak in eerste instantie alleen veroorzaakt te worden door de overdreven gastvrijheid van de ouders. Deze lijken iets té aardig en iets té geïnteresseerd in Chris en zijn Afrikaanse afkomst. Daarnaast werken er op het landhuis een zwarte conciërge en huishoudster, die zich onderdanig gedragen alsof ze op een koloniale plantage in het zuiden zijn. Naarmate het verhaal vordert lijkt deze sociaal-culturele schijnheiligheid om te slaan in een waar bloedbad en verschuift de toon van de film van suspense naar horror.

Dit regiedebuut van comedian en acteur Jordan Peele, voornamelijk bekend van de comedyshow Key & Peele, is al een tijdje uit in de Verenigde Staten en werd daar alom geprezen door de critici. Get Out is een originele horrorsatire met een sociaal-maatschappelijke boodschap, waarmee Peele de mythe van het post-raciale Amerika probeert te ontkrachten. Een originele en slimme keuze van de regisseur om het verhaal af te laten spelen in de liberaal-progressieve, blanke high-society in plaats van in het clichématige redneck-dorpje in het conservatieve zuiden.

Sociale kritiek in horrorfilms is zeldzaam. Het is een genre dat vooral leunt op bekende stijlelementen en narratieve clichés. De tweede helft van de trailer bevat echter de nodige portie geweld en bloedvergieten, wat doet vermoeden dat er ook genoeg te genieten valt voor de echte horrorfans. Ik kan beide kanten van deze film wel waarderen en ben benieuwd hoe ze gekneed zijn tot een geheel.

get out
 zaterdag 8 en maandag 10 juli, 22:00
 5
 RKZ Bios
 Facebook