IDFA 2020 in Groningen | Forum Groningen

Door het beperkte aantal beschikbare kaarten vanwege de coronacrisis zijn alle voorstellingen van IDFA, het internationale documentairefestival, al zo goed als uitverkocht. Maar wij zouden Filter niet zijn als we er toch geen aandacht aan besteden. Wij hopen dat je online documentaires kunt zien of op een later tijdstip in een filmtheater. Via 2doc.nl zijn er enkele te zien van de 2020 editie en houd IDFA online in de gaten.

Hieronder een paar titels die je zeker moet gaan zien als je de kans krijgt.

Bloody Nose, Empty Pockets (vanaf 14 januari regulier in het Forum)

Treed binnen in de wereld van een café aan de rand van Las Vegas dat zijn deuren definitief gaat sluiten. De vaste stamgasten beleven er hun laatste momenten met elkaar. Een knalfuif is het niet echt, het is gewoon een avond als alle andere. Met conversaties aan de bar, genoeg bier en af en toe meezingen met een liedje uit de jukebox. Een ding hebben de bezoekers gemeen; de kroeg is hun thuis. Ze vallen rustig even op de bank in slaap. Personages waarvan sommigen zo uit een verhaal van Charles Bukowski weggelopen lijken te zijn. Stamgast Michael had zijn leven al vergooid vóórdat hij begon met drinken. Dan maakt het ook eigenlijk niet meer uit, de drank. Hij waarschuwt nog wel een bezoeker: als dit café dicht is, zoek geen ander café, bezoek het niet, maar pak je leven op. Maak van de kroeg geen eindstation, wat het al is voor een aantal van de bezoekers.

De alledaagsheid en de ongedwongen sfeer zijn wel zorgvuldig georkestreerd door de makers, Bill en Turner Ross. Dat is met zoveel overtuiging gedaan dat je deze informatie eigenlijk moet vergeten. Geniet mee van de typische cafégesprekken, de paar nummers op gitaar, de domme grappen, de losbandigheid wanneer er iets te diep in het glaasje wordt gekeken. Geniet van deze nacht waarvan niemand eigenlijk wil dat hij eindigt en Café Roaring Twenties haar deuren voor altijd sluit.

Sheltered (te zien via NPO 2Doc)

Bij Dierenopvang Amsterdam worden voornamelijk honden en katten binnengebracht en af en toe een konijn. Dieren die gedumpt zijn, gewond op straat gevonden worden, van wie de eigenaar is overleden of waar een ander treurig verhaal achter schuil gaat.

Dieren die er slecht aan toe zijn. Eigenlijk zijn dat beelden die je liever niet ziet, ware het niet dat er met zoveel liefde voor deze dieren gezorgd wordt en dat sleept je er als kijker door. Een medewerker ontfermt zich over een stervende kater, die men tevergeefs probeerde te redden. Een van de akelige momenten in deze documentaire, waarbij ik om de haverklap een brok in mijn keel had. Na observatie en training moeten enkele honden geëuthanaseerd worden, nadat ze door justitie in beslag werden genomen vanwege bijtincidenten. Enkele medewerkers hebben het daar erg moeilijk mee.

Skies above Hebron (te zien via NPO 2Doc)

Hebron is een eeuwenoude stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Er wonen overwegend Palestijnen en een minderheid van joodse kolonisten. Het Israëlische leger is elke dag zichtbaar aanwezig. Drie Palestijnse jongens groeien daar op, in intense armoede en gewend aan geweervuur en intimiderende soldaten. Marwaan laat een foto op zijn telefoon zien, die hij zelf gemaakt heeft van een door het leger gedode ‘martelaar’. Een kind die dit laat zien, met een ernstige uitdrukking op zijn gezicht. Een beklijvend beeld uit deze documentaire. Amar en Anas hebben duiven en Amar mag van zijn vader waterpijp roken, alhoewel hij daar eigenlijk te jong voor is. Maar dat mag omdat er te veel stress is, redeneert zijn vader. Doordat het Israëlische leger voortdurend over hun schouders meekijkt, is het moeilijk om uit de problemen te blijven.

MLK/FBI (vanaf 21 januari regulier in het Forum)

De praktijken van J. Edgar Hoover tijdens zijn illustere carrière van bijna vijftig jaar aan het hoofd van de FBI komen in deze documentaire uitgebreid voor het voetlicht. Mensenrechtenactivist Martin Luther King moest in een kwaad daglicht gesteld worden. Hij werd gezien als een staatsvijand. Volgens Hoover was hij “the most notorious liar in the United States”. Zo maakte de FBI geluidsopnames van King en wist ze af van buitenechtelijke affaires.
De film geeft een goed tijdsbeeld van de roerige jaren zestig in de VS, waarin de burgerrechtenbewegingen hun podium opeisten in een door segregatie gedomineerde samenleving, maar ook van de schaduwkanten van de FBI en Hoover.

Kijk op NPO 2Doc voor nog meer gratis online documentaires!

IDFA 2020 in Groningen
 vrijdag 27 tot en met zondag 29 november
 11,50
 Forum Groningen