IDFA in Groningen | Forum Groningen

Saskia zegt:

“Zoals elk jaar kent het Amsterdamse IDFA een Groningse pocketeditie en het programma is zo goed gevuld, dat het weer moeilijk kiezen wordt.”


Wat een droomstart van het nieuwe Groninger Forum! Na het 24-uurs openingsfeest kun je maar liefst drie dagen genieten van internationale documentaires. Zoals elk jaar kent het Amsterdamse IDFA een Groningse pocketeditie en het programma is zo goed gevuld, dat het weer moeilijk kiezen wordt. Ik pik er daarom een paar tussenuit om jullie te tippen.

Veel aandacht voor muziek in de klassieke documentaire van D.A. Pennebaker over de vroege jaren van Bob Dylan in Don’t Look Back. Robbie Robertson van The Band vertelt in Once Were Brothers zijn verhaal over The Band (die ooit begon als begeleidingsband voor Dylan). Reggae komt aan bod in Inna the Yard: The Soul of Jamaica waarin alle reggae-iconen de revue passeren. Varda par Agnès laat de dit jaar overleden Franse cineaste Agnès Varda aan het woord. Naast (nouvelle vague) films maakte zij ook documentaires. Fat Front gaat over vier Scandinavische powervrouwen met een maatje meer. Na veel geworstel met gewicht en oordelen van de buitenwereld accepteren ze zich nu zoals ze zijn. iHuman is een docu-thriller die wordt voorzien van een inleiding en nagesprek met innovatiedeskundige Martijntje Smits. Wat zijn de donkere kanten van Artificial Intelligence? En For Sama mag je absoluut niet missen. Deze indringende documentaire over een burgerjournaliste in Syrië was bij IDFA in Amsterdam een van de publiekslievelingen.

Voor alle aanvangstijden zie het programmaboekje of de website van het Forum.

IDFA in Groningen
 zaterdag 30 tot en met maandag 2 december
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten) • prijs per film
 Forum Groningen
 Facebook