IFFR in Groningen | Groninger Forum

Het International Film Festival Rotterdam strijkt weer neer in Groningen. Van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari zijn er allerhande films te zien. Derek heeft zeven films uitgelicht om je te helpen bij jouw perfecte filmmarathon.

 10,50 (regulier) • 5,50 (jongeren en studenten)
1. insect (jan Švankmajer)
Een nieuwe film van de Tsjechische cultregisseur Jan Svankmajer in 2018! Hij staat bekend om zijn experimentele, surrealistische films als Alice en Little Otik, waarin hij live-action beelden combineert met stop-motiontechnieken, poppentheater en klei-animatie. De trailer van Insect, die vooral veel pissebedden en acteurs verkleed als insecten toont, doet vermoeden dat Svankmajer op 83-jarige leeftijd zijn liefde voor het surrealisme en groteske nog niet verloren heeft. Misschien wel zijn laatste lange film, dus niet missen.
Zaterdag 3 februari 12:45 | Grand Theatre
2. Laissez bronzer les cadavres (Hélène Cattet, Bruno Forzani)
De supergestileerde trailer van Laissez bronzer les cadavres komt met de volgende optelsom: drie moordenaars + 250 kilo goud + onverwachte gasten + twee agenten = laat de lijken bruinen. Dan heb je mijn aandacht te pakken. Deze film over gebruinde lijken is een ode aan het Giallo filmgenre: voornamelijk Italiaanse low-budget exploitatiefilms uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Regisseurs als Mario Bava en Dario Argento verworven internationale faam met hun vaak erotisch getinte thrillers en horrorfilms als Blood and Black Lace en Suspiria. Verwacht vooral stijl over inhoud. Niks mis mee als je het mij vraagt.
Vrijdag 2 februari 23:59 | Groninger Forum
3. mutafukaz (Guillaume Renard, Nishimi Shojiro)
Mutafukaz is een Frans-Japanse animatiefilm. Beide landen zijn grootmachten op het gebied van animatie en dat zie je meteen terug in de overdaad aan visueel geweld die van het scherm spat. De animatie is gedaan door het gerenommeerde Studio 4°C (The Animatrix, Tekkonkinkreet) en de Franse dj/producer The Toxic Avenger verzorgt de film van een pompende electrosoundtrack. De plot van de film is me nog niet echt duidelijk en de twee regisseurs moeten zich nog bewijzen, maar wanneer een film er visueel zo geweldig uit ziet is dat al een bioscoopbezoek waard.
Donderdag 1 februari 21:45 | Grand Theatre
Vrijdag 2 februari 23:45 | Groninger Forum
4. Outrage Coda (takeshi kitano)
Outrage Coda is het derde en laatste deel van Takeshi Kitano’s Outrage-trilogie, waarvan ik het eerste deel in 2011 ook al tijdens het IFFR in Groningen zag. Regisseur/acteur/komiek Kitano speelt ook in dit deel weer de rol van de onberekenbare, gewelddadige gangster Otomo. De Outrage films zijn typische Japanse films binnen het yakuza-genre, vol met verraad, bedrog en wraak. Verwacht een overvloed aan geschreeuw, gescheld en geschiet, afgewisseld met de nodige portie zwarte humor. De vorige delen niet gezien? Laat dat je niet weerhouden. Vanwege de vele snelle conversaties en de ingewikkelde machtsrelaties tussen de verschillende maffiafamilies zijn dit soort films vaak niet te volgen. Gewoon verstand op nul en genieten!
Zaterdag 3 februari 21:45 | Grand Theatre
Zondag 4 februari 16:45 | Groninger Forum
5. A Page of Madness (Teinosuke Kinugasa)
A Page of Madness is een Japanse experimentele stille film uit 1926 over de waanvoorstellingen van een patiënt in een psychiatrische inrichting. De film is sterk beïnvloed door de ideeën van een groep avant-gardekunstenaars genaamd ‘Shinkankakuha’ (neosensualisten). Zij richtten zich op het verkennen van nieuwe impressies en percepties binnen de kunsten, in tegenstelling tot natuurlijke, objectieve representatie. De film was erg vooruitstrevend voor zijn tijd door het gebruik van flashbacks en scènes vanuit het subjectieve perspectief van een ‘krankzinnige’. De film bevat geen tussentitels waardoor het geheel een soort lange, ononderbroken hallucinatie lijkt. In het Japan van de jaren twintig werden films voorzien van livemuziek en een ‘benshi’, iemand die daar ter plekke het verhaal vertelde aan het publiek. Die hebben wij helaas niet in Der Aa-kerk, maar wel livemuziek door het Amsterdamse Monoták Collectief, begeleid door het historische Schnitgerorgel in de kerk.
Vrijdag 2 februari 20:00 | Der Aa-kerk
 Facebook
 15 (regulier) • 10 (studenten en jongeren)
6. top knot detective (Dominic Pearce, Aaron McCann)
Top Knot Detective is een mockumentary over de fictieve Japanse televisieserie Ronin Suiri Tentai en de regisseur/hoofdrolspeler/schrijver van de show Takashi Takamoto. De serie werd een culthit in Australië onder de naam Top Knot Detective, maar na de mysterieuze verdwijning van Takamoto stopte het kortstondige bestaan van de show na twee seizoenen. Filmmakers Aaron McCann en Dominic Pearce besluiten het mysterie rondom deze serie en zijn maker te ontrafelen. Top Knot Detective lijkt een hilarische ode aan Japanse exploitatiefilms met verwijzingen naar onder andere ‘chambara’ samuraifilms als Lone Wolf and Cub en ‘tokusatsu’ special-effects series als Kamen Rider en The Power Rangers. Gewoon even de trailer kijken en als je hart daar sneller van gaat kloppen zeker gaan!
Zaterdag 3 februari 0:00 | Groninger Forum
Zondag 4 februari 18:45 | Groninger Forum
7. the villainess (Jung Byunggil)
Koreanen houden van gewelddadige wraakfilms. Deze kan toegevoegd worden aan de lange, indrukwekkende lijst met titels als Old Boy, I Saw the Devil, Sympathy for Lady Vengeance en A Bittersweet Life. Sookhee wordt opgeleid door een geheime organisatie van huurmoordenaars. Terwijl ze haar werk moet zien te combineren met een gezinsleven, worstelt ze ook met de mysterieuze dood van haar vader. Tussen de moordopdrachten door komt ze meer te weten over haar duistere verleden en probeert ze de moord op haar vader te wreken. De plot kent de nodige wendingen en flashbacks en kan daarom soms wat verwarrend zijn. The Villainess moet het dan ook vooral hebben van de sterke actiescènes die, door middel van slimme montage en trucage, vaak als één lang shot worden gepresenteerd. De camera zweeft moeiteloos door gebouwen, tussen personages en wisselt vloeiend eerste- en derdepersoonsperspectieven af.
Zaterdag 3 februari 23:45 | Groninger Forum
Zondag 4 februari 20:45 | Groninger Forum