Internationaal Filmfestival Assen 2021 | online

Saskia zegt:

“Tijdens Filmfestival Assen staan vrouwen voor èn achter de camera centraal. Dat levert een mooie combinatie op van arthouseparels uit alle windstreken en draagt bij aan een betere positie van vrouwen in de filmwereld en daarbuiten.”


Tijdens Filmfestival Assen staan vrouwen voor èn achter de camera centraal. Dat levert een mooie combinatie op van arthouseparels uit alle windstreken en draagt bij aan een betere positie van vrouwen in de filmwereld en daarbuiten. Op dit festival krijgen vrouwelijke filmmakers volop de ruimte. Je kunt een keuze maken uit films on demand (hele weekend), of met livestream (check het blokkenschema) met daarbij het randprogramma. Ik tip een aantal titels die je, waar je ook bent, online kunt bekijken na het kopen van je ticket.

Ik was aangenaam verrast door de Portugees-Engelse coproductie Listen. Een Portugees echtpaar en hun drie kinderen hebben een zwaar leven in Londen. Hun middelste dochtertje Lu is doof. Door een aantal misverstanden krijgt de familie jeugdzorg op hun dak. Dat levert hartverscheurende taferelen op…

In Needle Park Baby (originele titel Platzspitzbaby) krijgt een jong meisje het flink voor de kiezen met haar aan drugs verslaafde moeder. De titel verwijst naar de beruchte ‘Platzspitz’ in Zürich, indertijd de grootste openbare drugsscene waar gebruikers uit heel Europa samenkwamen.

Sweat is een Poolse film die inspeelt op de social-mediacultuur, waarin mensen graag etaleren dat ze fit, energiek en succesvol zijn en daarmee voortdurend bewondering oogsten van hun volgers. Totdat een kwetsbaar moment van een influencer/fitnesscoach viraal gaat…Dat gooit een ‘ideaalbeeld’ aan scherven. De gevolgen hiervan zijn heftig.

Old school feminisme komt aan bod in de documentaire De stad was van ons, met inderdaad Dolle Mina’s, vrouwencafés, feministische boekhandels, met veel fragmenten van toen en interviews met de feministen die terugkijken op deze roerige en zeer belangrijke tijd.

Op het IFA is eveneens aandacht voor de korte film met de talentprogramma’s KersVers en Noordsterren. Daarnaast zijn er zijn livestreams, panelgesprekken en de mogelijkheid om te chatten.

Internationaal Filmfestival Assen 2021
vrijdag 5 tot en met zondag 7 maart
8,50 (per film)
online
Facebook