Jakobs thuiskijktip #4: Sorry We Missed You

Helaas is het weer zo ver: we zitten weer verplicht thuis.

Je kunt natuurlijk gaan breien, of met Bob Ross mee schilderen – vooral doen, echt leuk!

Maar je kunt je ook laten informeren. Filters nieuwste aanwinst Dian tipte hier al een aantal documentaires. Ik beveel je van harte een speelfilm aan die je door een meeslepend verhaal nieuw inzicht geeft in een belangrijk maatschappelijk thema dat juist nu weer heel relevant is: pakketbezorging.

Terwijl ik dit stuk type, kijk ik vanuit mijn werkplek door mijn raam uit over de straat en zie ik ze dezer dagen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat voorbijkomen: pakketkoeriers met gemuteerde mastodonten van bestelbussen die de straten blokkeren, zwoegende bakfietsers die in weer en wind zich de ziel uit hun lijf trappen om jouw pakketjes op tijd bij je te kunnen afleveren. Ik heb het met ze te doen: net in de drukste tijd van het jaar besluit de regering tot een complete lockdown, waardoor mensen nog meer online zullen gaan bestellen en de pakketbezorgers het nog drukker zullen krijgen. Ik realiseerde me ook dat dit gevoel van medelijden voortkomt uit het zien van een film die mijn beeld van pakketbezorging voorgoed veranderd en op scherp gezet heeft. Ja, dat is nogal een statement, maar het is geen effectbejag over lege blurb: Sorry We Missed You (2019) van internationaal gelauwerde regisseur Ken Loach is een van die zeldzame films die je onmiddellijk bijblijft en je blik op (een aspect van) de wereld voorgoed verandert. Als dat niet genoeg reden is om de film te gaan bekijken, wat dan?

De film toont op akelig indringende en overtuigende manier de schrijnende situatie en de welhaast onmenselijke arbeidsomstandigheden van een wegwerpwerknemer, Ricky Turner (meesterlijk vertolkt door acteur Kris Hitchen). Hij geeft een memorabel gezicht aan zoveel andere anonieme mensen die lijden onder onze perverse koopzucht (ja, we maken allemaal deel uit van het systeem). Sorry We Missed You is uiterst kritisch over de hedendaagse vormen van uitbuiting die ten grondslag liggen aan iets ogenschijnlijk onschuldigs als de mogelijkheid om een pakket voor 23.59 besteld, morgen in huis te hebben. In plaats van een belerende documentaire te maken over het fenomeen, koos regisseur Ken Loach het onderwerp te benaderen vanuit een fictiefilm. Die keuze werkt briljant: juist door de fictie komt de werkelijkheid zoveel harder aan!

Dus denk nog eens goed na voordat je klikt op ‘Ik bestel’, maar klik vooral wel op ‘nu kijken’.

Te zien op:
Cinetree
Pathé thuis
Google Play Store
Apple iTunes