Jakobs tips voor IFFR in Groningen

Het jaarlijkse IFFR in Groningen komt eraan. Heel veel films, plus een randprogramma met leuke activiteiten zoals een filmmuziek pubquiz en een afterparty van Clash. Zoveel leuks, zo weinig tijd. Zoveel FOMO! Om je onnodige keuzestress te besparen, geef ik je alvast een paar dwarse filmtips.

 11,50 (regulier) • 9,50 (t/m 24 januari) • 9,50 (jongeren en studenten)
1. Vitalina Varela (Pedro Costa)
Pedro Costa is sinds jaar en dag chroniqueur van het leven aan de zelfkant van de Kaapverdische samenleving. Met aandachtige blik en rigoureuze beeldcomposities legt hij in een mengvorm van fictie en documentaire de levens van de onfortuinlijken, de verschoppelingen en de gemarginaliseerden vast en toont ons zo wat we in het dagelijks leven niet zien of willen zien. Slow Cinema pur sang!
Donderdag 30 januari 12:15
Zaterdag 1 februari 16:45
2. Blanco en Blanco (Théo Court)
Een verborgen Chileense parel! Op onconventionele, analoge wijze gefilmd, met lang aangehouden shots badend in schilderachtig, betoverend licht. Een reflectie op de rol van de filmmaker als enerzijds beschouwer en tegelijk ook maker van de geschiedenis.
Donderdag 30 januari 14:45
Zaterdag 1 februari 14:40
3. The Halt (Lav Diaz)
Met maar 278 minuten (!) een relatief korte film van de Filipijnse grootmeester Lav Diaz. Een dystopische film gesitueerd in de fictieve toekomst, maar daardoor met des te meer zeggingskracht over het politieke, maatschappelijke heden in de Filipijnen. De ervaring van een Lav Diaz film laat zich maar moeilijk uitleggen, je moet het vooral ondergaan. Neem er de tijd voor en je zult worden beloond.
Donderdag 30 januari 19:15
Zaterdag 1 februari 10:30
4. Ghost Tropic (Bas Devos)
Een nachtelijke voettocht door het Brusselse in de nieuwe film van Belgisch toptalent Bas Devos. Krachtvoer voor cinefielen!
Zaterdag 1 februari 16:30
Zondag 2 februari 10:00
5. Valley of Souls (Nicólas Rincón Gille)
Een slow burner, een film die je langzaam maar zeker onder de huid gaat zitten en je niet meer loslaat. Volgens de programmeur van het IFFR een film met het tempo van een kalme rivier. Ik laat me graag meevoeren.
Donderdag 30 januari 16:30
Zondag 2 februari 16:45

Verder:

Deze films moet je ook zeker zien, maar niet per se op het festival, want ze gaan sowieso nog later dit jaar regulier draaien in het Forum Groningen:

6. The Lighthouse (Robert Eggers)
Zwart-wit gefilmde, impressionistische horror met Robert Pattison en Willem Dafoe, van regisseur Robert Eggers (wiens vorige film The Witch me nog steeds achtervolgt in mijn dromen). Vanaf 27 februari regulier te zien.
Donderdag 30 januari 19:45
Zaterdag 1 februari 21:30
Zondag 2 februari 20:00
7. Atlantique (Mati Diop)
Senegalese speelfilm van Mati Diop, onder andere bekend van haar rol in Claire Denis’ film 35 Rhums. Nu dus aan de andere kant van de camera als regisseur met haar speelfilmdebuut. Een hedendaagse, postkoloniale hervertelling van het eeuwenoude Odyssee verhaal. Vanaf 13 februari te zien.
Donderdag 30 januari 13:00
Zaterdag 1 februari 19:00
Zondag 2 februari 13:45
8. Ema (Pablo Larrain)
Audiovisueel extravagant dansdrama van Pablo Larrain, met een soundtrack van de grootste vernieuwer in de hedendaagse dancemuziek, Nicolas Jaar (misschien pak ik de film toch maar stiekem alvast mee op het festival, simpelweg omdat ik niet kan wachten). Vanaf 19 maart te zien.
Woensdag 29 januari 19:15
Vrijdag 31 januari 20:00
Zaterdag 1 februari 19:30
Zondag 2 februari 19:15