Jakobs top 5 films van 2020

In vele opzichten was 2020 een matig jaar, zeker voor kunst en cultuur. Culturele instellingen en podia hebben hun deuren helemaal niet of slechts sporadisch kunnen open. Filmliefhebbers konden gelukkig nog af en toe naar de bioscoop en, ondanks dat veel films uitgesteld zijn, waren er nog wat pareltjes te ontdekken dit jaar.

 1. Aquarela (Victor Kossakovsky)

Een overdonderend en ontzagwekkend audiovisueel meesterwerk dat je zintuigen op scherp zet en je met nederigheid zowel de schoonheid als de oerkracht van het element water laat ervaren. Een ultieme bioscoopervaring!

 1. Fire Will Come (Oliver Laxe)

Een minimalistisch verhaal, geschoten op fraaie super-16 mm analoge film, over de verontrustende komst van een vreemdeling die de onderliggende spanningen in een dorpsgemeenschap blootlegt. Een film met een smeulende dramatische kracht over vooroordelen, conservatisme, en klimaatproblemen die uitmondt in een alles verzengende finale.

 1. Vitalina Varela (Pedro Costa)

Een duister relaas over de zelfkant van de Kaap-Verdische samenleving in Lissabon. Er gebeurt weinig, maar elk chiaroscuro shot is schilderachtig mooi als een bewegende Rembrandt en zwanger van subtiele betekenis. Enigszins deprimerend en rauw op je dak, maar meer dan de moeite waard.

 1. Atlantis (Valentyn Vasyanovych)

Wat me imponeerde was de filmische sensatie van fysieke zwaarte en mistroostigheid. De film verbeeldt een individueel en maatschappelijk oorlogstrauma door zijn opeenvolging van veelal statisch gefilmde scènes in uiterst lange takes en dompelt je onder in een wereld van misère, verdriet, nostalgie en wanhoop. Niet voor iedereen geschikt, maar ronduit indrukwekkend.

 1. Jeanne d’Arc (Bruno Dumont)

Een bijzonder vreemde film die eigenlijk niet zou moeten werken maar toch op onverklaarbare (ik zou haast zeggen: bovennatuurlijke) wijze overtuigt. Ondanks dat er weinig actie is, er vrijwel geen karakterontwikkeling plaatsvindt, en de amateur acteurs nogal onnatuurlijk en afstandelijk acteren, werd ik toch door de film geraakt op een welhaast mysterieuze manier. Buitengewoon in vele opzichten!

Films die ik je verder ook van harte aanbeveel (in willekeurige volgorde):

 • Matthias et Maxime (Xavier Dolan)
 • Atlantique (Mati Diop)
 • A Hidden Life (Terrence Malick)
 • Ema (Pablo Larraín)
 • The Lighthouse (Robert Eggers)
 • The Souvenir (Joanna Hogg)
 • Lillian (Andreas Horvath)