L.A. Confidential | DOT

Kunstcurator Maayke Meijering Danny zegt:

“L.A. Confidential is een fris ogende, snelle neo-noir vol met plotwendingen en heerlijke dialogen. Deze moderne klassieker uit 1997 is dan ook absoluut de moeite waard om te aanschouwen op het witte doek.”


L.A. Confidential is een fris ogende, snelle neo-noir vol met plotwendingen en heerlijke dialogen. Deze moderne klassieker uit 1997 is dan ook absoluut de moeite waard om te aanschouwen op het witte doek. En dat kan éénmalig op 30 juni in de unieke bioszaal van DOT Groningen.

Deze succesfilm, geregisseerd door Curtis Hanson, bevat een sublieme cast. Guy Pearce, Russell Crowe, Danny DeVito, Kim Basinger, James Cromwell en de gevallen Kevin Spacey spelen in deze boekverfilming van James Ellroy de sterren van de hemel. In de jaren ’50 is Los Angeles een stad vol corruptie. De glamoureuze Jack Vincennes (Spacey), de keiharde Bud White (Crowe) en de preutse carrièremaker Ed Exley (Pearce) zijn drie agenten die uiteindelijk de handen in één moeten slaan om het corrupte zooitje gangsters en cops te verslaan. Het is tegelijkertijd een film vol met intriges en romantisch drama. De driehoeksrelatie tussen de prostituee (Basinger), zo verbouwd dat ze op een ster uit de jaren ’40 lijkt, met White en Exley zorgt voor veel frictie tussen deze twee agenten. Vincennes die zich liever laat filmen voor roddelmagazine Hush-Hush dan dat hij echt zaken moet oplossen, raakt betrokken bij een moord op een homoseksuele acteur. Drie Afro-Amerikanen zijn verdacht maar nadat zij in een shoot-out worden doodgeschoten starten White en Exley elk hun eigen onderzoek. Al spoedig raken ze verzeild in de corrupte wereld om hen heen en begint het erop te lijken dat ze de daders binnen hun eigen korps moeten zoeken. Tegen elkaars zin in moeten de drie samenwerken en uiteraard resulteert dit in een climax met een onverwachte plotwending.

Deze gekleurde film noir is prachtig vormgegeven en is de inspiratiebron voor de videogame L.A. Noire. Het is doordrongen van de jaren vijftig: het voelt warm, is grappig en optimistisch. Maar het is tegelijkertijd een cynische klaagzang op de American Dream. Want moraliteit, de zoektocht naar ware liefde en het vertrouwen in de sterke arm, het valt allemaal uit elkaar in deze film. L.A. Confidential is een groots opgezette film en daarom het beste te zien in de bioscoop. Rollo Tomasi!

L.A. Confidential
 zaterdag 30 juni, 20:00
 6
 DOT
Facebook