Les Mepris - Jean-Luc Godart

Le Mépris (Groninger Forum)

Toen ik voor het eerst met de Franse nouvelle vague in aanraking kwam, ging er een nieuwe wereld voor me open. Deze oude films waren een halve eeuw later nog steeds heel verfrissend en uniek. De nouvelle vague ontstond toen een groep jonge filmintellectuelen klaar was met de vele saaie literaire verfilmingen die destijds de Franse bioscopen overspoelden. Hoewel ze niet opgeleid waren tot regisseur, besloten ze eigenzinnige films te gaan maken, op guerrilla-achtige wijze.

De traditionele filmconventies, die in de voorgaande vijftig jaar zorgvuldig tot stand waren gekomen in Hollywood, werden volledig genegeerd. Scènes zijn bijvoorbeeld zo gemonteerd dat de continuïteit verstoord wordt, personages kijken recht de camera in en spreken de kijker aan of geluidseffecten passen niet bij dat wat er op het beeld te zien is. Met dergelijke kunstgrepen wordt op een speelse manier de kunstmatigheid van het medium film blootgelegd. Dit staat in schril contrast met de klassieke Hollywoodfilms, waar er alles aan gedaan wordt om de kijker mee te slepen in een droomwereld.

Deze tegenstrijdigheid tussen arthouse en het commerciële staat ook centraal in Jean-Luc Godards Le Mépris. De film volgt het professionele en romantische leven van scenarioschrijver Paul. Hij wordt door een Amerikaanse producent ingehuurd voor het herschrijven van een adaptatie van Homerus’ De Odyssee, geregisseerd door Fritz Lang (gespeeld door de legendarische regisseur zelf). Tegelijkertijd wordt het huwelijk tussen Paul en de knappe Camille (Brigitte Bardot) steeds problematischer.

Het is een film over het filmproductieproces en de worstelingen tussen de artistieke aspiraties van de filmauteur enerzijds en de financiële belangen van de filmproducent anderzijds. Le Mépris is Godards meest commerciële en toegankelijke film en vormt daardoor een goede introductie tot de nouvelle vague.

Wil je meer achtergrondinformatie? Ga dan voor aanvang van de film naar de lezing van Filmkrant Live-journalist Gerlinda Heywegen.

Dinsdag 20 december 19:30 (lezing van 17:00 tot 18:00)
€ 9,50 (€ 15 inclusief lezing)
Groninger Forum