Marriage Story | Forum Groningen

Jakob zegt:

“De kracht van de film is de ingetogen en realistische toon waarop het het proces van de scheiding en de emotionele reacties van de personages daarop vertelt. Vaak zit de lading in kleine dingen in plaats van grote emoties en soms spreken de beelden meer dan woorden.”


Marriage Story is een aangrijpende film van Noah Baumbach (Greenberg, Frances Ha) over liefde die omslaat in haar tegendeel. De emotioneel turbulente film schudt je als kijker door elkaar en laat je alle stadia van een echtscheiding meevoelen. Van de stille onvrede die leidt tot verwijdering, via ontkenning en onbegrip, verwijten en gekmakende boosheid, tot uiteindelijk acceptatie. Het goede acteerwerk, het realisme van het verhaal en de personages, en de welkome variatie tussen tragedie en komedie dragen de film.

Charlie (Adam Driver) en Nicole (Scarlett Johansson) zijn een ogenschijnlijk gelukkig en succesvol New Yorks kunstenaarsstel. Maar hun huwelijk vertoont breukjes en wanneer Nicole besluit voor zichzelf te kiezen en naar LA te verhuizen voor een rol in een tv-serie worden de scheuren snel groter totdat hun huwelijk uiteindelijk volledig instort.

De echtscheiding is een pijnlijk proces waarin beide personages zichzelf en elkaar opnieuw leren kennen. De confronterende spiegel die ze elkaar voorhouden, laat ook aspecten van hun karakter zien die moeilijk te accepteren zijn. De schaduwkanten van hun persoonlijkheden die ze liever niet erkennen, maar die hen des te meer menselijk maken: jaloezie, egoïsme, zelfbedrog, gebrek aan inlevingsvermogen.

De kracht van de film is de ingetogen en realistische toon waarop het het proces van de scheiding en de emotionele reacties van de personages daarop vertelt. Vaak zit de lading in kleine dingen in plaats van grote emoties en soms spreken de beelden meer dan woorden. De film bouwt langzaam op naar een emotioneel dieptepunt (tevens het hoogtepunt qua intensiteit) waarin de personages elkaar uit pure wanhoop woedend de meest pijnlijke dingen toewensen die ze eigenlijk niet menen. Maar uiteindelijk is het kleine, troostende gebaar dat ze vervolgens maken wat de scene lading geeft en de personages zo echt en menselijk maakt.

Marriage Story
 vanaf zondag 1 december
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen