Mind My Mind | Forum Groningen

Bennet zegt:

“De film is lief zonder sentimenteel te zijn en realistisch zonder cynisch te zijn. En dat is iets wat we allemaal verdienen, een realistische en lieve blik op de liefde.”


Volgens een mede-autist met wie ik in gesprek was, is het maar beter als mensen met autisme niet aan een relatie beginnen. Wees gerust; ik antwoordde zeer diplomatiek. Maar inderdaad, er zitten genoeg haken en ogen aan het vlak van romantiek en autismespectrumstoornis. Deze haken en ogen worden fijn herkenbaar in beeld gebracht in Mind My Mind, een korte animatiefilm van Floor Adams.

Chris, de hoofdpersoon, heeft autismespectrumstoornis en trekt zich het liefst terug om miniatuur Tweede Wereldoorlogsvliegtuigen te beschilderen. Op een druk feestje kost het al zijn energie om kalm te blijven en de juiste gedragspatronen te kiezen wanneer Gwen met hem gaat flirten. Hierbij klinken de loeiende sirenes van de Stuka vliegtuigen. Samen met de foto’s van de vliegtuigen vormt dit een ruw contrast met de sympathieke handgetekende animatie. De vliegtuigen zijn niet alleen de hobby en toevluchtsoord van Chris, de sirene geeft ook aan wanneer Chris overprikkeld raakt. Bij de overprikkeling van deze nieuwe situatie moet Chris leren om op een andere manier tot rust te komen.

Floor Adams is onder andere docent animatie voor jongeren met autismespectrumstoornis en is ook werkzaam geweest in de psychiatrie. In dertig minuten wordt duidelijk dat Floor Adams haar kennis van autismespectrumstoornis goed heeft gebruikt. De film heeft terecht een hele rits prijzen gewonnen in het filmfestivalcircuit en is nu te zien in Forum Groningen en thuis via Picl.nl. De film is lief zonder sentimenteel te zijn en realistisch zonder cynisch te zijn. En dat is iets wat we allemaal verdienen, een realistische en lieve blik op de liefde.

Mind My Mind
 vanaf donderdag 16 januari
 6,50
 Forum Groningen