Dit moet je cinema!: Weekend with Wes | Grand Theatre

Filmcurator Derek Boudewijn Filmcurator Derek zegt:

“Wes Anderson is als een licht autistisch kind dat met zijn poppenhuis speelt. Elk kamertje is precies zo ingericht als hij het wil, met het grootste oog voor detail. Met zijn poppen en zijn fantasie creëert hij de wildste en absurdste verhalen: verhalen die vooral vol zitten met kinderlijke onschuld, maar waar soms ook de tragiek uit de grotemensenwereld in kan doorschemeren.”


Het laatste weekend van april kun je je helemaal onderdompelen in de wondere wereld van Wes Anderson. Dit moet je cinema! is een nieuw initiatief van de mensen achter Zienemaan & Sterren en Kino Klandestino, in samenwerking met Grand Theatre. Voor de eerste editie van dit mini-filmfestival zijn vijf films van deze eigenzinnige regisseur geselecteerd. Op zaterdag start Weekend with Wes met zijn vroegere werk Rushmore en The Royal Tenenbaums en eindigt de dag met het recentere Moonrise Kingdom. Op zondag kun je nog genieten van de stop-motion-animatiefilm Fantastic Mr. Fox en Andersons nieuwste film The Grand Budapest Hotel.

Wes Anderson is een van de verfrissendste filmregisseurs van de afgelopen decennia. Met zijn debuut Bottle Rocket werd al duidelijk dat Anderson een bijzondere regisseur is met een eigen visie en unieke stijl van film maken. Zijn films zitten vol tragikomische personages, absurde situaties en vreemde locaties. Veel van zijn verhalen spelen zich grotendeels af op één locatie, zoals een hotel, een trein of een boot. De manier waarop Anderson zijn locaties aankleedt en filmt, zorgt ervoor dat de locaties zelf ook een belangrijke rol gaan spelen en minstens zo memorabel blijken als de personages. Elk shot is tot in de puntjes uitgewerkt. Personages en objecten staan precies op de juiste plek, kleding complementeert de kleur van het behang, en de acteurs bewegen zich met een perfect gevoel voor timing over het scherm.

Wes Anderson is als een licht autistisch kind dat met zijn poppenhuis speelt. Elk kamertje is precies zo ingericht als hij het wil, met het grootste oog voor detail. Met zijn poppen en zijn fantasie creëert hij de wildste en absurdste verhalen: verhalen die vooral vol zitten met kinderlijke onschuld, maar waar soms ook de tragiek uit de grotemensenwereld in kan doorschemeren.

Mocht je niet alle vijf films kunnen zien dan raad ik je in ieder geval aan om op zaterdag twee of drie films te gaan kijken. Rushmore, The Royal Tenenbaums en Moonrise Kingdom vormen een mooie combinatie van oud en nieuw werk en geven een goed overzicht van de evolutie van Andersons stijl. Door meerdere films op een dag te kijken zullen de terugkerende stijlelementen ook meer opvallen en gewaardeerd kunnen worden. Bovendien staan deze drie films in mijn persoonlijke top vijf van Wes Andersonfilms.

Dit moet je cinema!: Weekend with Wes
 zaterdag 29 en zondag 30 april
 7,50 (voorverkoop) 9,50 (deurverkoop)
 Grand Theatre