Nocturnal Animals

Nocturnal Animals (Pathé)

Kunstgalerie-eigenaresse Susan Murrow (Amy Adams) ontvangt op een dag het manuscript voor een boek dat geschreven is door haar ex-man Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), van wie ze al twintig jaar vervreemd is. Het boek, dat aan Susan opgedragen is en dezelfde titel draagt als de film, vertelt een gewelddadig verhaal over een familie op rondreis door Texas. Onderweg wordt het gezin geterroriseerd door drie rednecks – de vader staat machteloos. Tijdens het lezen van het boek haalt Susan herinneringen op van haar tijd met haar ex-man en begint ze het verhaal steeds meer te zien als een allegorie van hun op de klippen gelopen relatie.

Nocturnal Animals is een stijlvolle psychologische thriller met een neonoirsausje. Tom Ford is niet alleen filmregisseur en scenarioschrijver, maar ook een succesvol modeontwerper en dat zie je aan zijn oog voor detail in de film. Het gelaagde narratief bestaat uit een verhaal in een verhaal, gecombineerd met flashbacks. Het doet daarmee denken aan David Lynchfilms als Lost Highway en Mulholland Drive, maar dan wat minder complex en surrealistisch.

Als kijker krijg je het volledige verhaal over de familie in Texas te zien, terwijl je tegelijkertijd als een soort onzichtbare toeschouwer de duistere geschiedenis van Susan Murrow en haar ex-man ontrafelt. De samenhang tussen de twee verhalen wordt extra benadrukt door Jake Gyllenhaal. Hij speelt namelijk zowel de schrijver als de hoofdrolspeler in het onderliggende verhaal.

Met Nocturnal Animals, dat eerder dit jaar de Grand Juryprijs won op het Venice Film Festival, krijg je eigenlijk twee films voor de prijs van één: twee verhalen waarbij fictie en realiteit in elkaar overlopen en waarin het heden en het verleden samenkomen.

Vanaf donderdag 1 december
€ 10,50
Pathé