Once upon a Time in the West (Groninger Forum)

Once upon a Time in the West wordt terecht gerekend tot een van de beste westerns en is vaak hoog terug te vinden in lijstjes met beste films aller tijden. Dit keer eens geen Clint Eastwood, die wel de hoofdrol speelde in de Dollars-trilogie van dezelfde regisseur, maar wel andere bekende namen uit de filmgeschiedenis. De Italiaanse Claudia Cardinale als schone dame in nood. Henry Fonda in een voor hem ongewone rol als schurk, die met zijn groep bandieten iedereen uit de weg ruimt voor de aanleg van een spoorweg. En tenslotte is er de mysterieuze zwijgzame held met een eeuwige mondharmonica aan zijn lippen, gespeeld door Charles Bronson.

Regisseur Sergio Leone omarmt de bekende stijlfiguren van het genre en dikt ze nog eens aan om deze spaghettiwestern extra stijlvol te maken. Denk aan extreme close-ups van gezichten die even woest en verweerd zijn als het woestijnlandschap. Denk ook aan woordeloze duels die na een lange ijzige stilte beslist worden met één kogel. Of aan weidse shots van roodbruine zandvlakten waarin in de verte tegen de horizon vaag een gestalte zichtbaar wordt. Minstens even belangrijk als de cinematografie is de muziek, die al voor het filmen geschreven werd door Ennio Morricone en daarom zeer bepalend is geweest voor de sfeer van de film. Elk belangrijk personage heeft bijvoorbeeld zijn eigen muzikale thema dat kenmerkend is voor zijn of haar karakter.

Once upon a Time in the West is verplichte kost voor filmliefhebbers en velen zullen de film waarschijnlijk ook al gezien hebben. Het Groninger Forum biedt in november eenmalig de mogelijkheid om deze epische western opnieuw te beleven zoals mensen dat in 1968 ook massaal deden in de bioscopen. Een film die op audiovisueel vlak zo sterk is moet juist in een donkere zaal, op een groot beeld en met goed geluid ervaren worden. Geïnteresseerden kunnen ook nog een lezing over de film bijwonen. Deze wordt gegeven door Jan Salden, docent Filmtheorie en –geschiedenis aan de Kunstacademie Maastricht.

Dinsdag 22 november, 19:30 (met lezing van 17:00 tot 18:00)
€ 9,50 (€ 15,00 voor lezing en film)
Groninger Forum