Once Were Brothers | Forum Groningen

Saskia zegt:

“Zelden vond ik de geschiedenis van een band zo fascinerend als dat van The Band.”


Zelden vond ik de geschiedenis van een band zo fascinerend als dat van The Band. Leadgitarist en zanger Robbie Robertson hoorde als tiener Ronnie Hawkins en zijn begeleidingsband en raakte gefascineerd. Van het een kwam het ander, Robbie ging down south (hij ging spelen met Hawkins). Eer The Band goed en wel gevormd was, gingen ze al met Bob Dylan touren. Robbie Robertson, muzikaal genie en een van de oprichters van The Band, blikt terug op zijn leven dat onlosmakelijk verbonden was met zijn broers in de muziek. Alleen hij is nog in leven, samen met Garth Hudson, de toetsenist/pianist van The Band.

Robertson en Hudson waren de ruggengraat van hun band. De overige leden, waaronder Levon Helm, hielden zich naast muziek iets te veel met drugs en alcohol bezig. In The Big Pink, een huisje in het bos in Woodstock in de staat New York, brachten ze lange tijd door om albums te maken. Dylan was hier regelmatig te gast en dat mondde uit in het fameuze album The Basement Tapes. Dylan had de muziekwereld en dan met name de akoestisch gerichte folk scene al eerder op zijn grondvesten doen schudden door op het Newport Folk Festival elektrisch te gaan spelen.

The Band verwierf wereldfaam met folk, al dan niet elektrisch, americana en klassiekers als The Night They Drove Old Dixie Down, The Weight en Up On Cripple Creek. Deze songs komen ruimschoots aan bod in de documentaire. Regisseur Martin Scorsese maakte eerder al The Last Waltz, een rockumentary van het afscheidsconcert van The Band in 1974. Voor Once Were Brothers was hij de uitvoerend producent.

Once Were Brothers
 vanaf donderdag 20 augustus
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen