Film in Groningen

Poesía sin fin (Groninger Forum)

Als mij gevraagd zou worden om een lijst van meest vreemde en unieke films op te stellen, zullen de films van Alejandro Jodorowsky daarop zeker een prominente plek innemen. In de jaren zestig tot tachtig maakte deze eigenzinnige Chileense regisseur een handjevol avantgardistische cultfilms.

Jodorowsky is een student van het occulte en betrokken geweest bij verschillende religieuze en spirituele groepen, waaronder het zenboeddhisme en het Mexicaanse sjamanisme. In films als El Topo, The Holy Mountain en Santa Sangre combineert hij seks, geweld en humor met veel religieuze en spirituele symboliek. Zijn werk wordt veelal geschaard onder het magisch realisme en de ervaring van zijn films kan misschien nog wel het beste omschreven worden als het hebben van een surrealistische lucide droom.

De zevenentachtig jaar oude Jodorowsky heeft de zware taak op zich genomen om zijn levensverhaal te verfilmen in een vijftal autobiografische films. Poesía sin fin (Endless Poetry) is deel twee van dit vijfluik en volgt op The Dance of Reality uit 2013, dat voornamelijk zijn kinderjaren behandelde. Dit tweede deel toont een volwassener Jodorowsky met dichterlijke aspiraties. Met weinig zelfvertrouwen en tegen de wil van zijn ouders in zoekt hij de artistieke kringen van het Santiago van de jaren veertig op, waar hij enkele grootheden van de Zuid-Amerikaanse literatuur leert kennen. Het is het klassieke verhaal van een gefrustreerde jonge kunstenaar op zoek naar schoonheid en zingeving. Jodorowsky vertelt dit op zijn eigen, unieke wijze, met groteske en carnavaleske scènes die doen denken aan zijn oudere films.

Poesía sin fin is een op zichzelf staande film en kan goed gekeken worden zonder voorkennis van Jodorowsky en zijn oeuvre. Houd je van het werk van regisseurs als David Lynch en Federico Fellini? Geef deze film dan zeker een kans en probeer ook eens het oudere werk van Jodorowsky op te zoeken.

Vanaf donderdag 5 januari
 9,50
 Groninger Forum