Saskia’s tips voor IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam strijkt weer neer in Groningen. Van woensdag 30 januari tot en met zondag 3 februari is er weer een selectie films uit het uitgebreide programma van Rotterdam te zien. Saskia heeft hieronder drie persoonlijke tips voor jullie uitgelicht.

 11 (regulier) • 8,50 (t/m 25 januari) • 6 (jongeren en studenten)
1. Dirty God (Sacha Polak)
Dirty God is in Rotterdam de openingsfilm van het filmfestival. Gelukkig is hij ook te zien in de pocketeditie hier in Groningen. In meerdere opzichten lijkt het mij een hele bijzondere film. Allereerst omdat de regisseur, Sacha Polak een Nederlandse is. De actrice die de hoofdpersoon speelt, de nu nog onbekende Vicky Knight, is zelf als kind getroffen door brandwonden.  Ze zet een acteerprestatie van formaat neer. Het thema van Dirty God is zwaar. Een vrouw, slachtoffer van een met zuur gooiende ex, moet de draad van het dagelijks leven weer oppakken, met een gezicht vol littekens en een masker ter bescherming van haar herstellende huid. De ene operatie na de andere volgt en elke dag wordt ze geconfronteerd met mensen die haar aanstaren.

Deze zuuraanvallen komen schrikbarend veel voor in het Verenigd Koninkrijk en met name in Londen. Het is overgewaaid uit Pakistan en India, waar al decennia veel vrouwen slachtoffer worden van zuuraanvallen. In Londen worden aanvallen met zuur veel gebruikt door bendes, omdat een zuur in frisdrankflesjes een veel onopvallender wapen is dan een mes of pistool.

De hoofdpersoon in Dirty God, Jade, is verminkt voor het leven. Haar kindje rent bang van haar weg. Hoe kan Jade zichzelf weer accepteren en opgewassen zijn tegen de reacties uit de samenleving, waar zo veel lijkt te draaien om het uiterlijk.

Donderdag 31 januari 14:15 | Grand Theatre
Zaterdag 2 februari 18:30 | Grand Theatre
2. Tel Aviv on Fire (Sameh Zoabi)
Het is niet-alledaags, zeg maar rustig gewaagd om het langslepende Israëlisch-Palestijns conflict te gebruiken in een komedie. Aan de andere kant werkt humor natuurlijk relativerend. Het verhaal gaat over Salam, een Palestijn die meewerkt aan een populaire tv-soap. Elke dag passeert hij een Israëlisch checkpoint bij Ramallah en raakt aan de praat met een van de grenswachten. Diens vrouw is fan van de serie en dus hoopt de grenswacht invloed te hebben op het verloop van de rest van de serie. De regisseur van Tel Aviv on Fire, Sameh Zoabi,  is zelf een Palestijns filmmaker en weet met de strubbelingen tussen de soldaat en de tv-maker het Palestijns-Israëlische conflict op luchtige wijze te laten zien. Dat is best een knappe prestatie.
Donderdag 31 januari 16:45 | Grand Theatre
Vrijdag 1 februari 10:15 | Groninger Forum
3. Der golem: wie er in die welt kam  (Paul Wegener, Carl Boese)
Een klassieker zien in een van de mooiste kerkgebouwen van Groningen, met live muziek. Dat moet je echt niet missen! Inmiddels is het al een echte traditie in Groningen tijdens de pocketeditie van het IFFR. Een oude klassieker uit de beginjaren van de cinema, met live orgelmuziek, gespeeld op het prachtige Schnitgerorgel van de der Aa-kerk. Regisseur Paul Wegener (die zelf de hoofdrol van de golem speelt) was een boegbeeld van de Duitse expressionistische cinema van de jaren twintig van de vorige eeuw. In 1915 schoot hij al Der Golem, gevolgd door deze productie uit 1920. Rabbi Löw, een zestiende eeuwse rabbijn uit Praag, maakt een golem, een pop van klei, om de joden te beschermen tegen onheil. De golem slaat op hol en steekt het getto in brand…

De film wordt begeleid door HOT (Het Orgel Trio), bestaande uit Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (klarinet) en Dion Nijland (bas). Zodra het afkoelt in de kerk, kun je heerlijk onder een dekentje kruipen. Dat maakt de filmavond helemaal tot een onvergetelijk gebeuren!

Vrijdag 1 februari 20:00 | Der Aa-kerk
 Facebook
 15 (regulier) • 10 (studenten en jongeren)