The Light between Oceans op de cultuuragenda van Filter Groningen

The Light between Oceans (Groninger Forum)

Tom (Michael Fassbender) is een oorlogsveteraan die na de Eerste Wereldoorlog rust probeert te vinden in het eenzame bestaan als vuurtorenwachter op een verlaten eilandje aan de kust van West-Australië. Hier ontmoet hij zijn levenspartner Isabel (Alicia Vikander) en samen leiden ze een gelukkig en simpel leven. Na twee miskramen lijkt de hoop op een gezin echter voorgoed verloren, tot er plotseling een bootje aanspoelt met daarin een baby en het lijk van een man. Tom en Isabel staan nu voor een moreel dilemma: melden ze het bij de plaatselijke autoriteiten of houden ze het kind zelf? Het echtpaar besluit de baby te adopteren, maar wanneer ze erachter komen dat de moeder (Rachel Weisz) nog leeft zorgt dit voor de nodige gewetenswroeging.

The Light between Oceans is een verfilming van de gelijknamige roman van M.L. Stedman uit 2012. Derek Cianfrance maakte eerder al het intieme Blue Valentine en het rauwe The Place beyond the Pines. Beide romantische drama’s waarin morele keuzes en de vaak onvoorziene gevolgen daarvan centraal staan. The Light between Oceans lijkt een iets grootschaligere, commerciëlere uitwerking van dezelfde thematiek te zijn. De regisseur zelf beschrijft zijn film als een “John Cassavetes movie in a David Lean landscape”. Hiermee duidt hij op een mix van rauw emotioneel realisme afgezet tegen een epische achtergrond. De trailer laat zien dat dit ook terugkomt in de visuele stijl van de film, waarin close-ups van de hoofdrolspelers worden afgewisseld met beelden van de ruige, desolate Australische kust.

Met de gewichtige thema’s, een gelikte visuele stijl en een prominente cast lijkt Derek Cianfrance met The Light between Oceans een breder publiek aan te willen spreken en misschien wel een gooi te doen naar de volgende Oscars.

V.a. donderdag 10 november
€ 9,50 (50% korting op premièredatum)
Groninger Forum