Thuisblijftip: Nederlands Silent Film Festival | Online

Saskia zegt:

“Ik heb een zwak voor films uit vervlogen tijden uit de beginjaren van de cinema, dus ik ben aangenaam verrast door de veelzijdige programmering.”


Soms biedt de lockdown ironisch genoeg voordelen. In Eindhoven vindt deze week het Silent Film Festival plaats. Omdat niemand het festival kan bezoeken kan iedereen wel een ticket kopen en via een livestream thuis kijken. Dus in Groningen kunnen we ook meegenieten van dit bijzondere festival, thuis op de bank. Ik heb een zwak voor films uit vervlogen tijden uit de beginjaren van de cinema, dus ik ben aangenaam verrast door de veelzijdige programmering.

Op donderdagavond komt de Italiaanse komedie uitgebreid aan bod. Lange tijd volledig genegeerd door filmhistorici maar nu gelukkig wel volop onder de aandacht. Deze korte komische films werden geschoten tussen 1911 en 1914. Een unieke kans dus om deze te zien.

Slapstick is een genre dat onlosmakelijk verbonden is met de stomme film. Korte komische filmpjes met Buster Keaton, Laurel en Hardy, Harold LLoyd en andere helden van weleer. Als je een ticket koopt voor Slapstick Saturday kun je genieten van oude klassiekers uit het geluidloze tijdperk van de film.

Van de legendarische Marx Brothers is de klassieker Duck Soup een absolute must see. Groucho Marx (met zijn ronde brilletje en flinke snor) en zijn broers werden iconen van de slapstick, die zich kenmerkten in lach-of-ik-schiet-humor en een hoog tempo voor die tijd. De grappen zijn eigenlijk tijdloos. Absurditeit, hilariteit en perfecte timing zijn de basis voor hun succes. Vanzelfsprekend ontbreken Laurel en Hardy niet. Van hen zijn een aantal films te zien waaronder Detained, het soloproject van Stan Laurel.

In de beginjaren van de film werd al geëxperimenteerd met diverse genres. Een mooi voorbeeld daarvan is The Lost World uit 1925 met enkele dinosaurussen in de hoofdrol. Een expeditie gaat naar Zuid-Amerika en stuit daar op enkele dino’s, die dus helemaal niet uitgestorven blijken te zijn. Een van hen wordt mee naar Londen genomen en dat was niet zo’n slim idee. De film is gebaseerd op een boek van Sir Arthur Conan Doyle, de geestelijk vader van Sherlock Holmes. De special effects avant le lettre met de dino’s zijn voor 1925 eigenlijk verrassend goed.

De zaterdagavond krijgt nog een Gronings tintje want er wordt een korte film vertoond uit 1922 van Willy Mullens, die een koninklijk bezoek aan Groningen filmde.

Op zondag is The Brilliant Biograph te zien, een door onder andere Eye Filmmuseum samengestelde collectie van de eerste bewegende beelden uit Europese steden, waaronder materiaal uit 1897. Deze nitraatfilms zijn gerestaureerd en bevatten verrassend scherp beeld.

Nederlands Silent Film Festival
donderdag 7 tot en met zondag 10 januari
 15,79 (passepartout) • kaartje kopen
 Online
Facebook