Train to Busan | Vera Zienema

Filmcurator Derek Boudewijn Filmcurator Derek zegt:

“Sang-ho Yeons Train to Busan is een zombiefilm op z’n Koreaans: niet eng, maar wel spannend, op momenten grappig en voorzien van een beetje maatschappijkritiek.”


Dit jaar is het genieten voor Groningse liefhebbers van Koreaanse cinema. De afgelopen maanden vertoonde Vera Zienema al Sympathy for Lady Vengeance en The Wailing en in het Groninger Forum was The Handmaiden te zien. Nu komt Vera Zienema met nog een topper uit het Verre Oosten. Train to Busan was een van de populairste films van vorig jaar in Zuid-Korea. De film was al te zien tijdens het IFFR in Groningen eerder dit jaar, maar is daarna helaas niet regulier gaan draaien. Gelukkig krijg je dankzij Vera Zienema toch nog eenmaal de kans om dit zombiespektakel op het grote scherm te zien.

Sang-ho Yeons Train to Busan is een zombiefilm op z’n Koreaans: niet eng, maar wel spannend, op momenten grappig en voorzien van een beetje maatschappijkritiek. De film speelt zich grotendeels af in een trein, waar steeds meer passagiers geïnfecteerd raken door een mysterieus virus. De reizigers, waaronder een gescheiden zakenman met zijn dochtertje, moeten ervoor zorgen dat ze de zombies voorblijven en heelhuids in Busan aankomen. Naast de zombies lijken de passagiers zelf ook een gevaar voor elkaar te vormen. Klassenverschillen, individualisme en egoïsme staan samenwerking in de weg en brengen de ware aard van sommige inzittenden naar boven.

Het zombiegenre is redelijk uitgekauwd. Ook deze film is niet bijster vernieuwend, maar regisseur Sang-ho Yeon weet memorabele personages neer te zetten en de spanning de gehele speelduur hoog te houden. Voeg hier nog de trein als locatie en de razendsnelle zombies aan toe en je krijgt een zeer vermakelijke zombiefilm, die weer wat leven in het genre blaast. Train to Busan wordt ook wel omschreven als een mix van Snowpiercer en 28 Days Later. Een groter compliment kun je deze film wat mij betreft niet geven.

train to busan
 dinsdag 2 mei , 20:30
 6 (regulier), 5 (Vera clubkaart)
 Vera
Facebook